Vanligt vaccin kan skjuta upp demenssjukdom

Vivvi Alström/TT

Publicerad 2024-07-26 20.16

Nya typer av bältrosvaccin tycks fördröja demens. Arkivbild.

En ny typ av vaccin mot bältros kan fördröja insjuknande i demens, visar en ny studie vid universitet i Oxford. Bäst skyddseffekt verkar det ha på kvinnor.

Även äldre typer av bältrosvaccin har kopplats till ett skydd mot demens, dock inte lika starkt som det nya vaccinet. I den nya studien jämfördes cirka 100 000 äldre personer som hade fått det nya vaccinet mot en lika stor grupp äldre som hade fått det äldre vaccinet, skriver New Scientist.

Forskarna såg att de som vaccinerats med det nya vaccinet löpte 17 procent lägre risk att utveckla demens under de kommande sex åren än de som vaccinerades med det äldre vaccinet.

Skillnaden i effekt skulle kunna förklaras med att det äldre bältrosvaccinet Zostavax är baserat på levande virus, medan det nyare vaccinet Shingrix, som lanserades 2017, är ett avdödat vaccin.

En tänkbar förklaring till att bältrosvaccin kan skydda mot demens är att viruset herpes zooster, som orsakar bältros och vattkoppor, även bidrar till uppkomsten av demenssjukdom. Forskarna säger att effekten är statistiskt signifikant men att fler studier behövs för att fastslå sambandet mellan bältrosvaccin och en fördröjd demenssjukdom.

Enligt Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, så verkar det vara en mycket stor och välgjord studie.

– Den stärker tidigare fynd som menar att virusinfektioner som utgår från det centrala nervsystemet, som herpesvirus, i förlängningen också kan ge upphov till vissa demenssjukdomar, säger han.

Följ ämnen i artikeln