Schimpanser gestikulerar när de snackar

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-07-23 06.00

Schimpanser använder olika typer av gester när de kommunicerar med varandra, inte olikt oss människor.

Snabba och många. Så är schimpansernas gester när de konverserar med varandra. Precis som hos människor är viftande rörelser en naturlig del i kommunikationen, enligt ny forskning.

Att schimpanser är lika oss är ingen nyhet. Nu har forskare från bland annat USA, Tyskland och Japan hittat ytterligare en gemensam nämnare mellan oss och våra håriga släktingar. De har studerat 250 vilda schimpanser från olika grupper i Östafrika med fokus på hur de kommunicerar.

Forskarna har sett att precis som vi människor så använder schimpanserna olika typer av gester när de kommunicerar med varandra. I likhet med oss turas de om att gestikulera under en konversation.

Precis som det finns kulturella skillnader bland människor när det kommer till vilken utsträckning vi använder gester när vi pratar, såg forskarna skillnader mellan olika schimpansgrupper. I vissa grupperingar konverserade man snabbare och i andra mer långsamt.

“Bland människor är det danskar som är lite långsammare. Bland schimpanser är det Sonso-gruppen i Uganda”, säger Gal Badihi, en av forskarna bakom studien, som har publicerats i tidskriften Current Biology.

Forskarna har bland annat mätt antalet gester och tiden mellan gesterna hos schimpanserna. De såg att 14 procent av interaktionerna innehöll utbyte av gester mellan två individer. Precis som hos människor såg forskarna att de har korta pauser mellan en gest och en annan schimpans svarsgest, i snitt 120 millisekunder. Det händer också att de avbryter varandra.

En skillnad mellan människor och schimpanser är att vi även använder gester för att förstärka och förklara medan schimpanser ofta gör det för att uppmana till handling, skriver forskarna.