Yrkar på livstid för ung kvinnlig gängtorped

Simon Uggla/TT

Publicerad 2024-07-18 11.04

En ung kvinnlig gängskytt misstänks för mord på en 17-årig pojke i Norrköping. När rättegången avslutades på torsdagen yrkade åklagaren på livstids fängelse.

– Mordet är en ren avrättning med närskott i huvudet efter att man har lurat dit målsäganden.

I december i fjol stämde den i dag 20-åriga kvinnan träff med tonårspojken i stadsdelen Marielund i Norrköping för att köpa ett par hörlurar. I stället plockade hon fram en pistol och sköt ihjäl honom, enligt åklagare Anna Hjorth.

– Hon ska dömas för mord, försök till mord och grovt vapenbrott. För de här allvarliga gärningarna menar jag att det är livstids fängelse som är aktuellt, säger Hjorth under sin slutplädering.

Allt fler unga kvinnor och flickor misstänks för grova brott i gängmiljö, men 20-åringen är den första kvinnan att åtalas som skytt vid ett gängmord.

Hon är hemmahörande i Gävle, men har i förhör uppgett att hon lämnade staden på grund av hot och reste till Norrköping.

Stod på fiendelista

Den mördade 17-åringens namn finns på en lista över ”ovänner” till ett nätverk med bas i stadsdelarna Hageby och Navestad. Fienderna kopplas till ett rivaliserande nätverk i stadsdelen Marielund.

I målet ingår skjutningar mot lägenhetsdörrar två novemberkvällar i rad. På adresserna bor familjer till andra unga män på fiendelistan.

– Man skjuter rakt in i bostäder där många personer, både vuxna och små barn, har befunnit sig, varit vakna och rört sig i bostäderna. Ett av barnen var på plats vid båda skjutningarna, säger Anna Hjorth.

Kvinnan har erkänt att hon höll i pistolen vid ett av tillfällena, men nekar till uppsåt att skada. Hon nekar även till mord och säger att hon stämde träff med 17-åringen och befann sig på platsen, men att någon annan sköt.

När hon greps två veckor efter mordet hittades en hörlurskartong med samma serienummer som den offret lagt ut till försäljning.

För kort

Hennes advokat Viktor Banke anser att mordåtalet ska ogillas och pekar bland annat på att hon är för kort för att ha kunnat avlossa skottet som med rät vinkel träffade det betydligt längre offret i ögat.

– Allt talar emot att min klient är skytt, säger han under sin plädering.

En 24-årig man och en 16-årig pojke står mot sitt nekande åtalade för mordförsök och grov vapenbrott, misstänkta för den andra skjutningen mot en lägenhetsdörr. Åklagaren yrkar på minst 14 års fängelse respektive sluten ungdomsvård.

Sedan i maj förra året har det skett ett 20-tal våldsdåd och försök, inklusive skjutningar, sprängningar och människorov kopplat till konflikten i Norrköping.