Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

”Tänk om alla som var kvar i gisslan mördades den dagen?”

Uppdaterad 13.10 | Publicerad 13.05

När svenska Rita Lifshitz fick höra att Yahya Sinwar dödats tänkte hon på sin svärfar som kidnappades för över ett år sedan.

Hon hoppas att Hamasledarens död kommer betyda att alla i gisslan kommer hem.

Men är rädd att det sätt Sinwar dödades på är ett tecken på att ingen i gisslan längre lever.

 Rita Lifshitz från Göteborg har bott i Israel och kibbutzen Nir Oz sedan 80-talet. Den 7 oktober 2023 mördades 38 personer och 75 kidnappades på Nir Oz, enligt The Times of Israel. Rita Lifshitz var i Tel Aviv den dagen.

Rita Lifshitz satt hemma hos en svensk väninna i Tel Aviv när hon hörde nyheten att Yahya Sinwar, som pekats ut som ansvarig för Hamas terrorattack den 7 oktober 2023, dödats.

Vad tänkte och kände du då?

– I och med att vi har farfar som är 84 år kvar i Gaza och som är en av sammanlagt 101 gisslantagna så tänkte jag: ”vad kommer att hända med dem?”

Rita Lifshitz svärfar Oded Lifshitz kidnappades från kibbutzen Nir Oz. Svärmor Yocheved Lifshitz fördes också bort av Hamas, men släpptes och kom hem efter drygt två veckor.

Många experter har talat om att Sinwars död kan bidra till ett slut på Israels krig i Gaza och till att den kvarvarande gisslan släpps. Rita Lifshitz hoppas på att de ska släppas. Men hennes känsla är en annan.

Sinwar hade pass och kontanter

Enligt Israels armé IDF dödades Sinwar av en militärstyrka på rutinuppdrag i södra Gaza, som inte visste att en av de tre som de upptäckte av en slump var Hamas högste ledare och nummer ett på Israels dödslista.

Enligt uppgifter i bland annat Wall Street Journal hade Sinwar med sig ett palestinskt pass som tillhörde någon annan, ett gevär och kontanter när han dödades. Israel har sagt att man tror att Sinwar hela tiden omgav sig av gisslan, för att använda som mänskliga sköldar. Men ingen i gisslan fanns i närheten när Sinwar dödades.

Rita Lifshitz frågar sig hur det kom sig att Sinwar befann sig i södra Gaza med pass, pengar och vapen och utan gisslan.

– Vad var hans plan? Då tänker jag personligen, det är bara mina egna tankar, men de som fortfarande är gisslan kanske inte lever längre. Han har inget utbyte att göra längre, och då går han ut.

Hon spekulerar i att Sinwars plan isåfall kan ha varit att ta sig till Egypten. Eller att han ville döda israeliska soldater i ett självmordsuppdrag.

Rita Lifshitz i kibbutzen Nir Oz.

”Som en begravningsdag”

Den 5 november i år, två dagar före årsdagen av terrorattacken, var Rita Lifshitz i Nir Oz, som till stora delar brändes till grunden i attacken. I vanliga fall brukar fåglarna kvittra och katter komma och stryka sig mot hennes ben. Men den här lördagen var allt tyst och stilla.

– Det var grått. Inget fågelkvitter, inga katter. Det var som att det var begravningsdag. Tänk om alla som var kvar i gisslan blev mördade den dagen?

Men om någon i gisslan fortfarande lever måste Israels premiärminister Benjamin Netayahu göra allt för att till vilket pris som helst få till ett avtal så att de släpps, säger Rita Lifshitz.

– De kidnappade måste komma tillbaka nu, tillsammans. Inte en enda ska lämnas kvar. Netanyahu tog inte ansvar efter 7 oktober, han måste göra det nu.

Rita Lifshitz är kritisk till Netanyahu och tycker att han borde ha avgått för länge sedan.

– Jag tycker att alla som hanterade 7 oktober borde avgå.

Vill att omvärlden hjälper till

När alla som lever i gisslan är hemma och kriget är slut vill hon att hela världen hjälper till att stabilisera Gaza.

– Bygger man inte upp Gaza och skapar fred kommer det här att hända igen.

Hur ska Gaza styras efter en fred?

– Omvärlden måste hjälpa Gazafolket att bygga upp Gaza. Hamas kan inte leda landet. Terror kan inte styra ett land. Människorna i Gaza lever under terror från Hamas och de lever också i att de inte är fria från israel. Man måste hjälpa till! Skapa demokrati och bra undervisning.

Hon tror att om hela världen sätter press på Netanyahu kan också Israel bidra till att bygga upp ett fredligt och demokratiskt Gaza.

– Det hoppas jag iallafall.

Följ ämnen i artikeln