Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Hamasledaren efter Sinwar: Vi kan inte förgöras

Uppdaterad 12.36 | Publicerad 10.51

Förstörda byggnader i staden Jabalia i norra Gaza. Bilden togs förra veckan.

Hamas slås inte ut för att dess ledare dödas, säger en högt uppsatt medlem av den militanta gruppen.

Basem Naim, som ingår i Hamas politiska gren, bekräftar dock inte Israels uppgifter om att Hamasledaren Yahya Sinwar dödats i Gaza.

– Hamas är en befrielserörelse ledd av människor som vill ha frihet och värdighet och detta kan inte elimineras, säger Naim till nyhetsbyrån AFP.

Han listar ett antal ledare för den terrorstämplade gruppen som dödats på sista tiden och säger att deras död enbart stärkt Hamas popularitet.

– Dessa ledare blir ikoniska för framtida generationers fortsatta resa mot ett fritt Palestina.

Under natten och fredagsmorgonen rapporteras om nya attacker mot Gaza, där Israel fortsätter sina räder dagen efter beskedet om att Yahya Sinwar dödats i en attack.

Enligt Gazas räddningsmyndighet har flera barn dödats i attacker i de norra delarna under morgonen.

Insatsen i Jabalia i norr fortsätter, meddelar den israeliska militären.

På torsdagen rapporterades att över 20 personer dödats i ett israeliskt drönaranfall mot en skolbyggnad där. Staden har i över en vecka beskjutits av Israel både från luften och marken och mycket lite nödhjälp har anlänt till området de senaste veckorna, enligt medieuppgifter.

Gazakriget inleddes med Hamas storskaliga terrorattack mot Israel den 7 oktober i fjol. Under kriget har över 42 000 människor dödats, enligt uppgifter från det Hamasstyrda områdets hälsomyndigheter.