Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Fick livmodern bortopererad i onödan: ”Trodde inte det kunde ske igen”

Publicerad 2024-10-24 06.04

Kvinnorna fick sina livmödrar bortopererade i onödan på Skaraborgs sjukhus.

Vårdskandalen i Uppsala river upp såren på nytt.

– Jag trodde jag var mindre påverkad av det som hände mig, men så kommer det här. Det gör ont, väldigt ont, säger Isabelle Ottersten.

Isabelle Ottersten, 34, blev ett av ansiktena utåt för en händelse som uppdagades på Skaraborgs sjukhus och som Dagens Nyheter avslöjade våren 2023. Hon och flera andra kvinnor hade fått sina livmödrar bortopererade efter att ha diagnostiserats av en gynekolog som använde kritiserade teorier.

Först efteråt stod det klart att de oåterkalleliga ingreppet inte hade behövts.

På tisdagen meddelade Akademiska sjukhuset i Uppsala att 33 kvinnor har fått livmodern bortopererad efter felaktig diagnos. Nyheten grep tag i Isabelle Ottersten på ett sätt som hon inte hade väntat sig.

– Jag har varit rädd att det ska dyka upp liknande fall på andra ställen, men jag trodde ändå inte att det skulle kunna ske, säger hon.

”Ett luddigt icke-svar”

Hon samlar sig och berättar på telefon om efterverkningarna de senaste året. Om polisutredningen som inte blir klar och om den ekonomiska ersättningen som inte kommer. Utredningar som fortsätter och fortsätter.

– Det står still på något sätt. Det är väl för att det är så pass stort. Det är en känsla av hopplöshet.

Isabelle Ottersten trodde inte att samma misstag skulle kunna ske igen.

Samtidigt säger hon att hon fått fin respons och stöd från sjukhuset. Under gårdagen hörde vänner, kollegor och familj av sig med stöttande ord och visade omtanke.

Hur mår du fysiskt idag?

– Efter det här fick jag fysiska åkommor som jag inte hade tidigare. Jag har fortfarande bekymmer, till exempel buksmärtor när jag tränar.

Vad tänker du sjukhusets förklaring till hur det kan ske igen?

– Jag har inte följt med i allt, med det jag har hört känns intetsägande. Ett luddigt icke-svar, som att de inte riktigt har koll på vad det är som har hänt.

”Jag lider med kvinnorna”

Isabelle Ottersten berättar att vården i Skaraborg inledde ett omfattande arbete med att se över rutiner för att förhindra att något liknande inträffar igen. Hon tycker att andra kliniker och sjukhus runt om i landet också borde agerat på samma sätt.

– Det förvånar mig att det här inte lyfts till högre nivåer politiskt. Vi kan inte tappa förtroendet för vården. Det är en av våra stoltheter i Sverige, men det skärs ner överallt.

Även Malin Estving fick sin livmoder bortopererad i onödan.

Malin Estving, 39, var en annan av kvinnorna som uppmärksammades i Dagens Nyheters avslöjande. Även hon fick sin livmoder och äggstockar bortopererad i onödan på Skaraborgs sjukhus.

– Jag lider med kvinnorna som har blivit av med organ i onödan. Livmodern är ett viktigt organ för en kvinna, även om man inte ska ha fler barn. Opererar man bort den kan det dessutom ge andra besvär i framtiden.

Ojämlik vård

Hon säger att händelserna på de båda sjukhusen skiljer sig åt. I Skaraborg handlar det om olika medicinska beslut som fattats utifrån ovetenskapliga teorier om bindvävssjukdomen EDS, där hysterektomi var en av flera konstaterade felbehandlingar. I Uppsala har sjukdomen som heter EIN överdiagnosticerats, men sjukhuset har ändå agerat efter vetenskapliga metoder.

Även Malin Estving hoppas att frågan blir högre prioriterad för politikerna. Ett stort problem hon vill lyfta fram är att vården ser så olika ut i olika delar av landet.

– Kvinnosjukvården i Sverige är väldigt ojämlik, det finns några få sjukhus där det finns specialister och det gäller att bo i rätt region för att få hjälp.

Hon berättar att hon under flera år bad om att få en second opinion på ett bäckenbottencentrum men blev nekad. Hon såg därför ingen annan utväg än att genomföra operationen på kvinnokliniken vid Skaraborgs sjukhus. Först efteråt fick hon veta att hon varken har EDS eller hade behövt operera bort livmodern och äggstockarna.

Sjukhuschefen beklagar

Akademiska sjukhuset skriver i ett pressmeddelande att det förbereds en Lex Maria-anmälan samt att åtgärder kommer vidtas för att förhindra att något liknande sker i framtiden.

De drabbade kvinnorna har opererats under perioden 2023 till april 2024. Sjukhuset kommer även undersöka om det finns fler kvinnor tidigare år som fått sina livmödrar bortopererade i onödan.

– Jag beklagar det som har hänt och vill framföra min och akademiska sjukhusets uppriktiga ursäkt till de som är berörda, sa Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Skaraborgs sjukhus i Skövde.