Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

33 kvinnor har fått livmodern bortopererad – i onödan

Publicerad 2024-10-22 13.15

Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Akademiska sjukhuset i Uppsala har felaktigt opererat bort livmodern på 33 kvinnor efter felaktiga diagnoser.

Det berättar sjukhuset i ett pressmeddelande på tisdagen.

– Det borde inte kunna hända, och ändå hände det och vi ber om ursäkt till de kvinnor som drabbats av detta. De har vårt fulla stöd, säger chefsläkare Johan Lugnegård.

Region Uppsala håller under tisdagen en presskonferens med anledning av att 33 kvinnor fått sin livmoder felaktigt bortopererad.

– Vi beklagar djupt det som hänt. Att ta bort livmodern är ett stort ingrepp, med stora och oåterkalleliga konsekvenser. Det borde inte kunna hända, och ändå hände det och vi ber om ursäkt till de kvinnor som drabbats av detta. De har vårt fulla stöd, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Felaktig diagnos

De kvinnor som har drabbats har kontaktats via telefon och brev. Samtliga hade diagnostiserats med EIN (Endometrial intraepithelial neoplasi), som är ett förstadium till livmodercancer.

Den rekommenderade behandlingen för detta är att just livmodern, och i vissa fall även äggstockarna, opereras bort.

Samtliga operatoner ska ha ägt rum under perioden 2023 till och med april 2024 och inkluderat kvinnor från Uppsala län i åldrarna 38-85 år.

Det var efter att sjukhuset sett en ökning av EIN-diagnoser som man bestämde sig för att granska fallen. Man hade också uppmärksammat fall där livmodern som togs ut vid operationen inte hade sådana förändringar att ett ingrepp varit motiverat.

Sjukhuset förbereder nu en lex Maria-anmälan.

PLUS: 12 cancersymtom du ska kolla upp – direkt


”Ingen av kvinnorna ville skaffa barn”

Under pressträffen meddelar Gudlaug Sverrirsdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården att ”ingen av de drabbade kvinnorna ville skaffa barn”, det skriver Upsala Nya Tidning som rapporterar live från presskonferensen.

En av patienterna var 38 år gammal, men de flesta är mellan 50-60 år.

– De var klara med barnafödandet, säger Gudlaug Sverrirsdottir.

Enligt Tommie Olofsson, verksamhetschef på Akademiska sjukhusets laboratorium, har de felaktiga bedömningarna inte gjorts av en enskild vårdanställd. Istället ska det handla om en grupp patologer som bedömt de aktuella vävnadsproverna.