Lurade till sig pengarna - med muffins

Uppdaterad 2019-01-07 | Publicerad 2013-02-01

Så misstänks försvunna Tuula ha fört över 20 000 till sig själv

GÄVLE. Storförskingringen vid Gävle kommun blottar en närmast obefintlig ekonomisk kontroll.

Muffins till personalfikat på Borgarskolan för en hundring förvandlades till ett uttag på 20 000 kronor till den misstänkta Tuula Lavikkalas eget konto.

– Ingen har kollat vad som stått på inköpskvittot respektive vad som betalats ut till konton hon disponerat över, säger revisor Erik Skoglund vid Ernst&Young som granskat ekonomihanteringen efter avslöjandet.

Revisionsrapporten närmast totalsågar kommunens ekonomikontroll vad gäller förvaltningen Utbildning och Arbete där Tuula Lavikkala var anställd som skoladministratör för anrika Borgarskolan i Gävle.

Skoladministratören Tuula Lavikkala, 52, vid Borgarskolan i Gävle, misstänks ha förskingrat över 20 miljoner kronor bara sedan 2009.

”Muffinsuttaget” är bara ett exempel enligt granskaren.

– Det finns flera liknande fall där småpengar på kvitton förvandlats till utbetalningar till henne själv på tiotusentals kronor. Det har kunnat fortgå då ingen kollade.

Enligt Skoglund visar granskningen på uttag på runt 20 000 kronor om dagen senaste året. Pengar som förts över till något av de sju konton Lavikkala förfogat över. Bland annat ett konto för sin mamma som hon var god man för.

– Enligt pärmarna ser det okej ut. Men ingen har spårat utbetalningarna som skulle ha avslöjats om det funnits en kontroll där överordnad ekonomipersonal genomfört kontoanalyser , säger Skoglund.

Konto hos facket

En stor del av pengarna har gått via ett transaktionskonto hos facket Vision där hon var kassör.

Tuula Lavikkala avslöjades genom ett eget misstag i november förra året. Hon hade glömt att ändra ett kontonummer till en idrottsförening.

När föreningen kontaktade kommunen om den uteblivna betalningen visade det sig att pengarna gått in på Tuulas konto.

Hon konfronterades med detta och kallades till ett möte med kommunen men dök aldrig upp. Istället försvann hon spårlöst.

I sin olåsta bostad var frukostbordet dukat, plånbok, mobil och nycklar på bordet. Ett påbörjat avskedsbrev hittades sönderrivet och kastat på en plats där det kunde hittas.

– Allt kan vara iscensatt för att alla ska tro att hon tagit livet av sig, säger en polisutredare.

Teorin: Hon är på flykt

Men enligt vice chefsåklagare Ulf Back är förstahandsteorin nu att hon lever och är på flykt.

– Det sönderrivna ”avskedsbrevet” kan tolkas på flera sätt. Bland annat att hon skulle försvinna utan att livet av sig, säger Back.

Polisen har också fått in flera tips om att Tuula varit synlig på olika platser i olika länder.

– Ja, men jag kommenterar inget om tipsen, säger Ulf Back.

Tuula Lavikkala misstänks ha förskingrat mer än 20 miljoner kronor. Hon är internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.