Så kunde hon blåsa kommunen på över 20 miljoner

Publicerad 2013-01-29

GÄVLE. Gävle kommuns uppföljning av ekonomin närmast totalsågas av den revisionsfirma som granskat kommunen efter den gigantiska storförskingringen.

Skoladministratören Tuula Lavikkala, 52, vid Borgarskolan i Gävle, misstänks ha förskingrat över 20 miljoner kronor bara sedan 2009. I dag presenterades revisionsrapporten för kommunstyrelsen och en presskonferens hölls under eftermiddagen. Av rapporten framgår att Tuula Lavikkala själv kunnat styra och ställa i bokföringen utan kontroll av andra.

”Saknar effektiva interna kontroller”

Nära 850 transaktioner har kollats upp och i 246 fall saknas verifikationer i pärmarna. I genomsnitt låg uttagen på runt 20 000 kronor, vilket innebär att Tuula Lavikkala gjorde i princip ett uttag om dagen det sista året, enligt revisorn Erik Skoglund.

Totalt uppgår det misstänkt förskingrade beloppet till 20.5 miljoner kronor. Ett belopp som tros komma att stiga.

Utöver Tuula Lavikkala har ytterligare en anställds bakgrund kontrollerats dock utan misstankar om ytterligare inblandning.

Av rapporten framgår att påhittade leverantörer registrerats och att utbetalningar skett till någon annan än den som angivits.

– Utbetalningsprocessen saknar helt effektiva interna kontroller, vilket utnyttjats för att göra de utbetalningar som nu polisutreds, skriver granskaren.

Stora summor har bokförts som personalkostnader med leverantörsfakturauppgifter som hänvisning.

Kunde ha upptäckts

– De bokförda kostnaderna avsåg oegentliga utbetalningar och var inga personalkostnader. Detta kunde ha upptäckts om om det funnits en kontroll där överordnad ekonomipersonal genomfört kontoanalyser tagna direkt från huvudboken.

Men allting såg ut att fungera bra på Borgarskolan i Gävle, så ingen reagerade och Tuula Lavikkala kunde fortsätta förskingra pengar.

- Det är naturligtvis helt oacceptabelt det som skett men det som gjorde att inga larmklockor ringde var att de gjorde så bra resultat, säger kommunalrådet Carina Blank som deltog i presskonferensen.

Nu kunde Borgarskolan med en omsättning på 42.9 miljoner bli av med fem miljoner bara under 2011 utan att någon reagerade.