Tog 8 miljoner på 10 månader

Publicerad 2013-01-11

GÄVLE. Tuula Lavikkala, 52, som misstänks för storförskingringen vid Gävle kommun, plockade ut åtta miljoner kronor bara under de sista tio månaderna  innan hon försvann spårlöst.

– Vi har justerat brottsmisstankarna just nu att gälla 16,7 miljoner kronor sedan 2009 men Aftonbladets tidigare uppgift på 22 miljoner kan vara riktig då allt inte är utrett, säger vice chefsåklagare Ulf Back.

Polisutredarna vet att åtta miljoner har förts över till hennes konton via facket Vision där hon var kassör.

– Men det finns uppgifter på att ytterligare miljoner förts över den vägen, säger åklagaren.

De enskilda överföringarna har varit från 900 kronor till 200 000 kr och skett under åren 2009–2012.

– 2009 handlar det om runt 800 000 kr, 2010, 2,4 miljoner, 2011, 5 miljoner och under tio månader 2012, hela 8,5 miljoner kronor, säger Ulf Back.

Vet inte hur hon dolt transaktionerna

Fyra polisutredare jobbar med den misstänkta förskingringen. Polisen skall nu även anlita en egen ekonom från Falun.

– Det vi fått fram hittills är via den genomgång av transaktioner som kommunens  ekonomer gjort, säger Back.

Enligt åklagaren har 52-åringen gjort överföringar till fem egna konton och till sin mamma som hon var god man för.

Hon har också haft ett transaktionskonto hos Vision. 

Hur har hon lyckats dölja detta hos kommunen?

– En fråga vi ställer oss också. Enligt kommunens bokföring har hon betalat ut fakturor till privata, företag och föreningar men lyckats dölja att en stor del av pengarna gått till egna konton.

52-åringen avslöjades av en banktjänsteman som upptäckte att namnet på en kontohavare inte stämde med kontonumret vid en överföring på 100 000 kronor.

Inget tyder på medhjälpare

52-åringen gavs beskedet att hon stängts av från jobbet och kallades till ett möte men kom aldrig. Sedan dess är hon försvunnen. Hon tros ha lämnat sin lägenhet i Gävle 12 november 2012.

Kan hon ha haft medhjälpare?

– Vi har inget som tyder på det hittills. Men visst kan det vara fler inblandade. Det kan vi se först när vi är klara med vart alla pengar tagit vägen sedan de hamnat på hennes konto. Där är vi långt ifrån klara idag.

Ni måste väl ha sett något om hur hon gjort av med pengarna. Det har ju nämnts att hon varit en spelare?

– Det vill jag inte gå in på innan vi har en färdig bild.

Bara efterlyst i Sverige

Enligt åklagaren har polisen ingen aning om var Tuula Lavikalla kan finnas. Hon är anhållen i sin frånvaro efterlyst i Sverige, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Varför väntar ni med en internationell efterlysning?

– Från början misstänktes 2,5 miljoner ha försvunnit. Nu har vi slagit fast ett betydligt större belopp som kan göra det möjligt med en utlämning. Men hon saknar pass vad vi vet men kan givetvis finnas i ett nordiskt land. Ett beslut om internationell efterlysning kan komma snart trots att vi ännu inte har några indikationer på att hon lämnat Sverige, säger Ulf Back.

ANNONS