Höjt skydd mot fågelinfluensa

Publicerad 2014-11-18

Jordbruksverket höjer skyddsnivån mot fågelinfluensa i Sverige.

Alla fåglar inom jordbruket ska hållas inomhus.

– Vi måste skydda våra tamfåglar, Katharina Gielen på Jordbruksverket.

Skyddsnivån höjs efter att flera fall av fågelinfluensan H5N8 har uppdagats i Tyskland, Holland och Storbritannien. Två fall bara nu i helgen.

– Det är en försiktighetsåtgärd och ett skydd för våra tamfåglar, säger Katharina Gielen ställföreträdande avdelningschef för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket.

Vilda fåglar utpekade

Jordbruksverket höjer skyddsnivån till en tvåa på en tregradig skala i förebyggande syfte.

Ingen vet nämligen ännu var smittskällan kommer i från. Men flera aktuella utredningar pekat på att spridningen kan ha skett via vilda fåglar.

– Det går inte att utesluta att fågelinfluensan sprids bland vilda fåglar. Vi anser att risken för att få in sjukdomen är förhöjd, säger Katharina Gielen.

När Sverige drabbades av sina första fall av fågelinfluensan H5N1 i slutet av februari 2006 fanns även smitta bland flera vilda fåglar, i bland annat Karlskrona och Oxelösund. Efter det utbrottet infördes skyddsnivåer i Sverige som reglerar hur fåglar får hållas beroende på risknivån i landet.

”Skydda deras mat”

Alla fåglar i Sverige måste hädanefter hållas inomhus. I det fallet som det inte går ska djuren i alla fall hållas i en inhägnad och få foder och vatten under tak.

– Det är viktigt att i alla fall skydda deras mat.

Det finns däremot inga tecken på människor kan smittas av den här typen av fågelinfluensavirus. Den variant som fanns i Sverige 2006 kunde smittas till människor.

Än så länge finns det ingenting som tyder på att vilda fåglar i vårt närområdet har smittat.

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken i dagsläget är väldigt låg.

– Den är i närmaste obefintlig, säger Gielen.

Skyddsnivån är förhöjd tillsvidare.

– Tills vi har mer information.