Nya utbrott väntas när flyttfåglarna kommer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-08

Viruset kan spridas till tamfåglar

Stockholm

Fågelinfluensan har kommit för att stanna. Smittade fåglar kommer att hittas på fler platser i landet.

Flyttfåglarnas ankomst om några veckor blir ett första test på om det värsta scenariot för Sverige kan undvikas - att det aggressiva fågelviruset sprids till tamfåglar.

Sedan fågelvirussmittade andfåglar nu också hittats i Oxelösund och Karlskrona räknar Jordbruksverket med att upptäcka allt fler fall av aggressivt fågelinfluensavirus.

- Vi får leva med detta nu, vi kommer att se fler mindre utbrott bland vilda fåglar framöver, säger chefsveterinär Leif Denneberg på Jordbruksverket till TT.

Att förhindra att fågelvirussmittan sprids till tamfjäderfä är myndigheternas högsta prioritet. De håller just nu andan inför flyttfåglarnas ankomst de närmaste veckorna, och inför den ökar övervakningen vid kända fågellokaler runt om i landet.

Crescendo på väg

- Det kommer ett crescendo om några veckor när flyttfåglarna kommer hit i stora skaror, säger Leif Denneberg. Då får vi säkert se enstaka utbrott. Men det är inget stort smittryck just nu.

Fågel- och smittskyddsexperter bedömer att virussmittan kulminerar under de närmaste veckorna. Efter en tid flyger flyttfåglarna vidare åt olika håll och då späds smittan ut för att så småningom ebba ut bland vildfåglarna. För den här gången.

- Man kan inte utesluta att fågelviruset återkommer i höst eller i samband med vårflytten nästa år, understryker Leif Denneberg.

Det som bekymrar mest är om den aggressiva virusformen upptäcks vid våtmarks- eller sjöområden där det finns gott om besättningar med tamfåglar.

- Om vi skulle få smittade flyttfåglar på många ställen, då måste de som driver fjäderfäanläggningarna göra allt för att stänga ute smittan, säger Denneberg.

Dåliga rutiner

Risken för smittspridning till tamfåglar bedöms störst i små hobbybesättningar, som inte har lika bra lokaler och rutiner som kommersiella uppfödare.

- Det är extra noga att de verkligen följer våra regler, betonar Denneberg.

TT: Om det skulle inträffa många utbrott runt om i landet, har ni resurser att klara det?

- Vi har samma beredskap som tidigare och planerar att kunna vara på ett stort antal ställen med mindre insatsgrupper, och samarbeta med länsstyrelser och lokala organ.

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist ser inga skäl att skärpa beredskapen efter de nya virusfynden. Hon vill inte spekulera i hur ett värsta scenario kan se ut.

- Jag bagatelliserar inte, men vill inte måla upp ett skräckscenario som inte finns, säger hon.

P O Lindström/TT