Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Ranstorp: Kriget slutar inte med Sinwar – "naivt"

Publicerad 07.47

Hamasledaren Yahya Sinwar dödades i veckan.

Men den terrorklassade rörelsen är starkare än sin militära gren – och kommer att kunna byggas upp igen, enligt Hamasexperten Magnus Ranstorp.

Och i Israel finns det starka krafter som vill fortsätta kriga.

Med arkitekten bakom terrordådet mot Israel den 7 oktober – Yahya Sinwar – dödad finns en öppning för Benjamin Netanyahus brokiga koalitionsregering att utropa seger i Gazakriget och inleda förhandlingar för att få hem gisslan.

Yahya Sinwar var ökänd för sin fanatism och brutalitet, och har under förhandlingarna med Israel varit stenhård i sina krav om en permanent vapenvila.

– Det är möjligt att ett annat ledarskap (i Hamas) nu skulle kunna vara öppet för att rucka på vissa principer när det gäller förhandlingarna, säger Isabell Schierenbeck, statsvetare vid Göteborgs universitet och Mellanösternkännare.

”Naivt”

Men det finns parter inom Israels koalitionsregering som inte vill förhandla – utan i stället ser Sinwars död som ett tillfälle att slå ännu hårdare mot Hamas, och sedan fortsätta med samma taktik mot Hizbollah.

Isabell Schierenbeck ser bägge scenarier som lika troliga. Hon konstaterar att flera faktorer kan påverka utfallet: Israels utlovade vedergällning mot Iran efter den stora robotattacken, det stundande presidentvalet i USA, de interna protesterna mot regeringen i Israel och kravet på att få gisslan fri – samt frågan om vem som kommer att leda förhandlingarna från Hamas sida.

För terrorforskaren Magnus Ranstorp, som skrivit en bok om Hamas och genom åren intervjuat flera av dess ledare, är det naivt att se Sinwars död som ”början på slutet” för rörelsen.

Målen består

Den militära delen, Qassambrigaderna, har fått sig en rejäl törn i och med det vingklippta ledarskapet. Dessutom uppger Israel att tiotusentals stridande dödats. Men Hamas är en mångfacetterad rörelse med kollektivt ledarskap och en mycket stark social och religiös verksamhet, säger Ranstorp.

– Israel har egentligen bara kommit åt en del av Hamas struktur i Gaza, och det är inte heller totalt decimerat där. Hamas har mycket bredare närvaro och en ledningsstruktur som gör den ganska resistent.

Även Magnus Ranstorp påpekar möjligheten att vissa frågor blir lättare att förhandla om med någon annan än Sinwar vid rodret.

Men den maximalistiska målsättningen om en islamisk stat i Palestina – som Hamas genom åren tränat hundratusentals palestinska ungdomar i under ideologiska och militära träningsläger – är orubblig, säger han.

– Sinwars död är ett enormt bakslag, men de kommer att lyfta sig successivt.