Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

LO-toppen öppnar för att utmana S-ledningen: Finns mycket att önska

Uppdaterad 08.56 | Publicerad 07.14

Ilskan mot partiledningen pyr inom Socialdemokraterna efter att partiet gick med på den nya planen för svensk ekonomi.

Delar av partiet mobiliserar för att utmana ledningen på den kommande partikongressen och nu öppnar LO för att ge stöd åt utmanarna.

– Det räcker inte, man måste en bit till, säger ordförande Johan Lindholm om partiledningens beslut.

På torsdagen enades sex av riksdagens åtta partier om ett nytt mål för statsfinanserna. I korthet innebär överenskommelsen att staten ska spara mindre och att statsbudgeten ska gå i balans i stället för med överskott.

Det frigör 25 miljarder kronor extra per år i åtta år, som den sittande regeringen kan lägga på olika satsningar och reformer.

LO:s ordförande Johan Lindholm.

Uppgörelsen har fått delar av Socialdemokraterna att rasa och en svekdebatt är igång.

Även LO är kritiska till överenskommelsen.

– Jag är besviken på att alla de här stora partierna inte kliver upp ur sandlådan och tar ut allt vad vi kan ge. Jag har lyssnat på ekonomer både från höger och vänster och alla konstaterar att Sverige hade kunnat gå längre än balansmålet. Det här är små steg, men Sverige behöver ta ett jättekliv in i framtiden, säger ordförande Johan Lindholm.

”Jag har Sveriges arbetare för ögonen”

LO vill se större investeringar i järnväg, bostäder, elnätet och välfärden – något som kräver större summor än vad det nya ramverket, med balansmål, kan ge.

Magdalena Andersson.

Delar av S har sagt att man kommer att försöka ändra partiets linje under den kommande partikongressen nästa vår, däribland S-studenter och SSU.

– Socialdemokraterna tar beslutet, men jag har Sveriges arbetare för ögonen och där finns det mycket att önska.

Kan ge stöd åt utmanare: ”Tåls att fundera på”

LO-toppen Johan Lindholm, som sitter i partiets högsta beslutande organ verkställande utskottet, öppnar nu dörren för att ställa sig bakom ett sådant försök att få S-ledningen att ändra ståndpunkt.

– Ja, det tåls att fundera på. Absolut.