Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Sju personer åtalas för mord: ”Skjut vem som helst i Jordbro”

Attacker från Rawa Majid-sidan

Uppdaterad 15.24 | Publicerad 10.37

En man i 60-års åldern skottskadades allvarligt i sitt hem i Åkersberga. En 23-årig man sköts till döds i Jordbro.

Nu åtalas flera personer för inblandning i två dåd under ett dygn under slutet av september 2023.

– Ingen av de som blev skjutna hade någon kriminell koppling, säger åklagaren Åsa Valter.

På kvällen 26 september 2023 upptäcker en Åkersbergabo att det brinner på hans altan. När han går ut för att släcka branden skjuts han. Kulan punkterar lungan. Han är nära att dö och har, enligt Aftonbladets uppgifter, fortfarande inte återhämtat sig helt.

Flera personer åtalas för att ha skjutit  mot sex män som stod och grillade i Jordbro i september 2023. En 23-åring mördades.

Mannen har ingen koppling till kriminella gäng.

– Däremot finns det en annan man som har koppling till kriminalitet som har skrivit sig på den här adressen, säger åklagaren Åsa Valter.

Det är en man som har kopplingar till en anhörig till gängledaren Ismail Abdo, enligt källor.

– Men vi har inte sett att han och den skottskadade mannen har någon koppling till varandra, säger åklagaren Åsa Valter som i dag åtalar sju personer.

En vit bil syns lämna den lugna villagatan i Åkersberga efter skjutningen.

Mannen upptäckte att det brann på hans altan i Åkersberga. När han gick ut för att släcka den sköts han. Den egentliga måltavlan tros vara en man med koppling till gängledaren Ismail Abdo.

Ny skjutning – en död

Dagen efter, på andra sidan Stockholm, närmar sig klockan midnatt. Sex män står och grillar på en innergård nära Jordbrocentrum i Haninge.

En av dem kommer aldrig få äta klart sin middag.

För plötsligt stannar en vit pickup till vid grillfesten. Någon i bilen börjar skjuta med automatvapen mot de som grillar. Vittnen beskriver senare hur grillfesten förvandlades till ”skrik och panik”.

En 23-åring dör. En av hans kompisar skadas allvarligt. Inte heller någon av dem hade någon koppling till kriminalitet.

– Det finns inget motiv till att skjuta mot de som grillade. Ingen av dem har gängkopplingar. Absolut inte, säger åklagaren Åsa Valter.

– Istället kan motivet vara att skjuta mot vem som helst i Jordbro, fortsätter hon.

Dåden skedde under ”svarta september”, när konflikten efter splittringen inom Foxtrot var som värst. Samma dygn som skjutningen i Jordbro skedde ytterligare två dödliga dåd. En ung man sköts ihjäl på en idrottsplats i Fruängen i Stockholm och 24-åriga Soha Saad dog i ett sprängdåd i Uppsala.

Bilen kraschar

Den vita pickupen flyr mordplatsen i Jordbro. Men det går inte som planerat. Bilen kraschar snart in i Peter Erikssons hus. Och när polisen kommer dit hittar de både automatvapen och telefon i bilen.

– Spåren gör att en av de misstänkta grips efter bara tio timmar, säger Åsa Valter.

Det handlar om en nu 23-årig man som tidigare varit aktiv högerextremist. Han åtalas nu för mord, två mordförsök, grovt vapenbrott och mordbrand. Hans advokat vill i nuläget inte kommentera hur 23-åringen ställer sig till misstankarna.

Systern åtalas för mord

Ytterligare en 23-årig man åtalas för samma sak.

– Han förnekar samtliga misstankar och gör gällande att han inte har något med detta att göra, säger hans advokat Leutrim Kadriu.

Mannen har varit häktad länge och tycker att det är bra att det nu blir rättegång.

– Så att han kan utveckla sin inställning närmare. I övrigt vill jag inte föregå den rättsliga prövningen. Hans inställning och grunderna för detta kommer att utvecklas närmare under huvudförhandlingsdagarna, säger Leutrim Kadriu.

Den tidigare högerextremistens syster grips också strax efteråt. Hon åtalas nu också för mord och två mordförsök. Även hon förnekar brott.

Den vita bilen gör att det också går snabbt att koppla ihop mordet i Jordbro med Åkersbergaskjutningen, säger åklagaren.

”Olika roller”

Sedan dess har utredningen växt. Och i dag åtalas alltså sju personer för inblandning i dåden.
Fem av dem åtalas för mord och mordförsök.

En 21-årig man åtalas för medhjälp till mord och två fall av mordförsök.

– Han förnekar brott. Mer än så kan jag inte säga, säger hans försvarare Thomas Özbek.

Och en 24-årig kvinna åtalas för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling. Åklagaren kommer också att väcka en så kallad bevistalan mot en person som var under 15 år under tiden för gärningarna.

Bland bevisningen finns chattar.

– De har haft olika roller, säger åklagaren Åsa Valter.