Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Sju åtalas för blodiga skottdåd – ung man dog

Publicerad 11.26

Polisavspärrningar efter skjutningen i Åkersberga den 26 september förra året.

En man i 60-årsåldern skottskadas allvarligt i sitt hem i Åkersberga. Sex män beskjuts under en grillfest i Jordbro och en 23-årig man dör.

Inget av offren kan kopplas till gängmiljö – nu åtalas sju personer för de blodiga dåden.

”Det är min uppfattning att samma gärningspersoner ligger bakom de här två skjutningarna. I båda fallen är det helt oskyldiga personer som har drabbats, vi har under utredningen inte funnit några kopplingar till gängkriminalitet gällande något av offren”, säger åklagare Åsa Valter, som under tisdagen väckte åtal mot fem män och två kvinnor, enligt ett pressmeddelande.

Skjutningarna inträffade den 26 och 27 september förra året.

Först skjuts en man i sin villa i Åkersberga norr om Stockholm. I samband med det anläggs även en brand i hans hem. Mannen får mycket svåra skador men lyckas släcka branden och överlever.

Skriven på adressen

På hans adress har en person som kan kopplas till det pågående gängkriget i Stockholmsområdet skrivit sig. Det finns dock inget som talar för att han har någon koppling till mannen som sköts.

Dagen efter beskjuts en grupp män som står och grillar sent på kvällen på en innergård i Jordbro söder om Stockholm. En 23-årig man träffas av skott och dör, och ytterligare en person skadas svårt.

Flyktbilen kraschade

Skotten ska ha kommit inifrån en bil och gärningsmännen flyr snabbt platsen – men under flykten kraschar de in i ett radhus. I bilen hittas sedan automatvapen och telefon. Spåren därifrån gör att man gripa personer efter bara tio timmar, uppger åklagaren för Aftonbladet.

Skjutningarna inträffade när gängvåldet rasade som värst i Sverige under förra hösten. Samma dygn skedde ytterligare två dödliga gängdåd.

Till Aftonbladet säger åklagaren att motivet bakom skjutningen vid grillfesten kan ha varit att ”skjuta mot vem som helst i Jordbro”

Följ ämnen i artikeln