Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Sju åtalas för dubbla skjutningar – ung man dog

Uppdaterad 16.58 | Publicerad 10.49

Polisavspärrningar efter skjutningen i Åkersberga den 26 september förra året.

En man skottskadades allvarligt i sitt hem i Åkersberga – en annan dog när en grillfest i Jordbro besköts med automatvapen.

Nu åtalas sju personer för de båda dåden som kopplas till Foxtrotnäverket.

Offren i Jordbro tros har varit slumpmässigt utvalda.

Skjutningarna inträffade den 26 och 27 september förra året.

Först blev en 61-årig man skjuten i sin villa i Åkersberga norr om Stockholm. I samband med det anlades även en brand i hans hem. Mannen fick mycket svåra skador men lyckades släcka branden och överlevde.

Skriven på adressen

61-åringen hade inget med gängkriminalitet att göra, men på hans adress hade en person som kan kopplas till gängmiljön skrivit sig. Det finns dock inget som pekar på att de kände varandra.

Dagen efter besköts en grupp män som stod och grillade sent på kvällen på en innergård i Jordbro söder om Stockholm. En 23-årig man som träffades av ett skott i huvudet dog. En annan man i sällskapet skadades i handen.

Offren i Jordbro tros ha valts ut slumpmässigt.

– Vi kommer att göra gällande att man har velat skjuta lite vem som helst, urskillningslöst. De här personerna har då drabbats av det helt enkelt, säger åklagare Åsa Valter.

Flyktbilen kraschade

Gärningsmännen lämnade brottsplatsen i en vit pickup – men kraschade i flykten rakt in i ett bostadshus. När polisen anlände hittade man senare vapen och telefoner i fordonet. Spåren därifrån gjorde att man snart kunde gripa flera personer.

En bil med samma signalement hade även setts vid skjutningen vid Åkersberga, varför man kunde koppla samman de två händelserna.

De sju personer som åtalas, fem män och två kvinnor, ska ha agerat på uppdrag av någon annan. Skjutningarna bedöms vara en del av den interna konflikten inom Foxtrotnäverket som rasade förra hösten.

– Vi kan se att personer som varit involverade i det här har koppling till Foxtrotnätverket, säger Valter.

Åklagaren har även väckt bevistalan mot en pojke som vid tiden för händelsen var under 15 år. Han misstänks för inblandning i händelsen i Åkersberga.

– Det vi påstår är att han har varit med och skjutit och varit delaktig i att starta den här branden, säger Åsa Valter.

Bland de mordåtalade finns även ung högerextremist som varit aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Exakt hur han har hamnat i gängmiljön är inget som utredningen har fokuserat på, säger Åsa Valter.

Samtliga tilltalade nekar till brott.

Följ ämnen i artikeln