Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Gunnar fick fel vaccin av olegitimerad personal

Publicerad 05.57

Gunnar Stork, 63, behandlas med cellgifter. Då ska man inte ta levande vaccin.

Men på Svea Vaccin fick han levande vaccin rakt över disk, utan recept, av en olegitimerad anställd.

– Det är oetiskt, oansvarigt och det får inte gå till på det sättet. De har utsatt honom för en risk, säger Farshid Jalalvand, vaccinforskare vid Läkemedelsverket.

Aftonbladets 200 sekunder har tidigare avslöjat omfattande brister hos Svea Vaccin, en av Sveriges största vaccinationskedjor.

Granskningen visade att företagets vaccin hade förvarats i både för varma och för kalla temperaturer, vilket kan bidra till att de förlorar sin effekt. Dessutom fraktades vaccin i vanliga plastpåsar på tunnelbanan.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) hård kritik mot Svea Vaccin och hotar att stoppa deras verksamhet.

Det tog en vecka innan Gunnar Stork fick reda på att Svea Vaccin gett honom fel vaccin.

Vill ha skydd inför resan

Den 3 oktober besöker Gunnar Stork, 63, Svea Vaccins mottagning i köpcentret Ringen i Stockholm. Han ska resa till Thailand och vill ha ett bra skydd.

– Jag har varit kund där i flera år. Personalen hade tidigare rekommenderat att jag skulle vaccinera mig mot tyfoidfeber och jag tyckte att det verkade vettigt.

– De har min kundbild i sina system. De vet att jag är satt på cellgift för psoriasisartrit, det står i min hälsodeklaration.

Människor som får cellgiftsbehandling ska generellt inte ta levande vaccin.

Levande vaccin innehåller virus eller bakterier som försvagats så att de inte ska orsaka sjukdom. Om man har nedsatt immunförsvar, vilket man ofta har när man får cellgift, kan man bli sjuk av den sortens vaccin.

Trots det får Gunnar Stork en förpackning levande vaccin, rakt över disk. Vaccinet Vivotif ges inte med spruta, utan det är kapslar som man ska svälja.

Fick brev efter en vecka

Vaccinatören som ger honom preparatet är en 22-åring som saknar legitimation.

– Han gick och hämtade det bara. Det var ingen läkare inblandad.

Gunnar Stork går hem med en förpackning med tre vaccinkapslar. I lördags tar han den första, i måndags den andra och i onsdags tar han den sista.

Då, när han svalt hela vaccindosen, landar ett brev på hans dörrmatta.

Brevet som Svea Vaccin skickade till Gunnar Stork.

Svea Vaccin skriver att han fått fel vaccin, att han fått ett levande vaccin som inte ska ges till patienter som behandlas med cellgift.

– Jag blev paff. Jag hade ju litat på att jag skulle få rätt grejer. Jag är inte doktor, jag kan ju inte veta om det är levande eller dött vaccin de ger mig, säger Gunnar Stork.

Skriver ut i efterhand

Dokument från Svea vaccin visar att misstaget upptäcks efter att Gunnar Stork lämnat mottagningen.

Först då tittar en läkare på ärendet och upptäcker att Gunnar Stork fått fel vaccin.

Den olegitimerade 22-åringen hade alltså gett honom vaccinet direkt, utan att konsultera läkare.

I IVO:s kritik påtalas att 43 av Svea Vaccins vaccinatörer saknar legitimation och att sjuksköterskor vaccinerar folk utan att ha inväntat ordination från läkare.

En före detta anställd bekräftar att det här är satt i system:

– Det händer hela tiden att personer vaccinerar utan ordination från läkare. Vi kunde ha tusentals vaccineringar på en dag och läkarna hann inte med att ordinera. Läkarna kunde till och mer skriva ut recepten dagen efter vi gett vaccinet.

”Total katastrof”

I brevet till Gunnar Stork står att Svea Vaccin försökt ringa men inte kommit fram.

– De hade ett gammalt nummer till mig. De borde ju se till att uppdatera kunduppgifterna, och kolla vad de har registrerat om sina kunder innan de ger dem vaccin. De sitter där i sina vita rockar och ser ut som att de vet vad de håller på med, men den här gången sket det sig.

Gunnar Stork överväger att stämma Svea Vaccin.

Brevet kom fram efter sex dagar. Då hade Gunnar redan hunnit ta allt det levande vaccinet. Han uppmanades att komma tillbaka och få en spruta med avdödat vaccin i stället.

Den fick han i onsdags.

– Det är total katastrof att det här händer. Tänk om det drabbat någon som är sjukare än mig, någon äldre och skör person?

Gunnar Stork säger att han kommer att stämma Svea Vaccin om han blir sjuk av det felaktiga vaccinet.

”Allvarligt och oansvarigt”

– Om man ska ge ett levande vaccin till en person som tar cellgift och är immunnedsatt, då måste en läkare bedöma det individuella fallet. En läkare måste gå in och säga att han tar ansvar och att han anser att det är säkert. Det är ett absolut minimikrav, säger Farshid Jalalvand, vaccinforskare vid Läkemedelsverket.

– Man kan få en infektion av vaccinet. I den här personens fall hade han kanske fått en infektion i tarmen, diarré och så vidare

Det här har lämnats över i tablettform över disk, utan att det har ordinerats av en läkare. Vad tänker du om det?

– Det är helt fel sätt att behandla en person som får cellgifter. Det går emot all medicinsk etik.

– Om man inte vet hur det står till med den här personens immunförsvar och ger honom ett levande vaccin utsätter man honom för en risk. Det är oetiskt, oansvarigt och det får inte gå till på det sättet. Det tyder på att de inte tar sin medicinska uppgift seriöst, säger Farshid Jalalvand.

200 sekunder har sökt Svea Vaccin. Företagets vd Ridha Hadfi slänger på luren när vi ringer. Företaget svarar inte heller på mejl.