Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Ashraf i Gaza: Hamasledaren dödades i mitt hem

Publicerad 09.34

En stillbild ur en video som Israels militär publicerat, som man hävdar visar Hamasledaren Yahya Sinwar sittande i en fåtölj kort innan han dödades.

Ashraf Abo Taha kunde knappt tro sina ögon. Videoklippet på Hamasledaren Yahya Sinwars sista stund i livet var uppenbarligen filmat i hans hem.

– Jag tänkte ”ja, det där är mitt hus”. Jag såg bilderna och blev chockad, säger Ashraf Abo Taha till BBC.

Han flydde bostaden i Tel Sultan i Rafah i södra Gaza i våras, när Israel beordrade evakueringar i kriget mot Hamas. Sedan dess hade han inte hört något om hur det gått med hemmet – fram tills nu.

När han såg bilderna från den israeliska militären, där en man som uppges vara Yahya Sinwar sitter framåtlutad i en dammig fåtölj i en så gott som totalraserad lägenhet, kände han snabbt igen sig. Det var den bostad han hade bott i de senaste 15 åren.

– Det har gjort mig väldigt sorgsen. Jag byggde det huset och alla mina betalningar är borta. Bara Gud kan kompensera oss.

Varför Hamas högste ledare Yahya Sinwar befann sig i hans hus har han ingen aning om, säger han.

– Aldrig någonsin har jag eller mina bröder eller söner haft någonting med det här att göra, säger Ashraf Abo Taha.

BBC har inte själva kunnat bekräfta uppgifterna, men uppger att Ashraf Abo Taha har visat bilder på sitt hem som matchar inredningen i bilder och filmer från Israels militär.