Fredrik Reinfeldt frågas ut i KU

Publicerad 2013-05-02

Näringsminister Annie Lööf (C) anklagas för att ha förhalat utlämning av uppgifter till Aftonbladet.

Och förre försvarsminister Sten Tolgfors (M) avgick efter att Saudiaffären avlöjats.

I dag ska statsminister Fredrik Reinfeldt frågas ut av KU.

Näringsminister Annie Lööf granskades i augusti förra året och Aftonbladet kunde avslöja att hon låtit sina medarbetare gå på julfest för 616 000.

Reinfeldt i KU

Men samtidigt som uppgifterna Aftonbladet begärt ut - näringsdepartementets festnotor och en sammanställning av samtliga departements representation - dröjde, lämnades de ut till Ekot.

Utan att programmet begärt ut dem.

Annie Lööf har under de senaste veckorna fått kritik av JO, blivit utfrågad i KU två gånger och blivit utpekad som lögnare av KU:s ordförande Peter Eriksson.

Nu ska hennes chef, statsminister Fredrik Reinfeldt, frågas ut i konstitutionsutskottet om hanteringen av allmänna handlingar.

Frågas ut om Saudiaffären

I dag avslutas också utfrågningarna om att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, hjälpte Saudiarabien med planerna på en vapenfabrik, en nyhet som avslöjades av Ekot.

Förre försvarsministern Sten Tolgfords (M) frågades i slutet av april ut av KU om Saudiaffären. Då nekade han till att regeringen kände till planerna.

Reinfeldt kommer under dagen också att frågas ut om vad han och regeringen visste om planerna.

Vapenfabriken skulle byggas genom bulvanbolaget SSTI med kopplingar till just FOI.

Aftonbladet kunde avslöja att försvarsdepartementet anträngt sig för att skydda Tolgfors från inblandning i den känsliga affären. Han anklagades ändå för att ha ljugit när affären avslöjades och avgick i slutet av mars förra året.