Lööf: Vi gjorde inget fel

Publicerad 2013-04-16

Stockholm. Näringsminister Annie Lööf frågas i dag ut i konstitutionsutskottet om hanteringen av allmänna handlingar till en journalist som frågade om intern representation. JO:s kritik har varit skarp, men enligt Lööf begicks inga fel.

Det var en journalist på Aftonbladet som hade begärt ut uppgifter om bland annat näringsdepartementets interna representation. Från begäran till utlämnade tog det tre dagar, något som JO starkt kritiserade regeringskansliet för sedan reportern anmält. JO ansåg att uppgifterna skulle ha lämnats ut omgående.

Ett skäl till att det dröjde var, enligt JO:s utredning, att regeringskansliets förvaltningsavdelning först skickade runt ett "utkast" till vad som skulle lämnas ut, internt till departementen. Det stred enligt JO mot grundlagen.

Men Annie Lööf hävdar att näringsdepartementet inte gjorde något fel. Den uppfattningen bygger på missförstånd och felaktigheter i medier och i anmälningarna, hävdar Lööf i utfrågningen.

Att den politiska ledningen ofta får kopior av det som till exempel en journalist har begärt i samband med att det lämnas ut beskrev Lööf som vanligt. Hon var noga att påpeka att JO i sin granskning av ärendet inte anmärkt på att kopior skickats till pressekreteraren.

– Det sker i rent informativt syfte, men det får inte ske på ett sådant sätt att utlämnandet av handlingen fördröjs, säger Lööf.

Hon beskrev det som mycket olyckligt att uppgifter som en Aftonbladet-journalist hade begärt ut dök upp i en intervju med Eko-redaktionen, innan journalisten hade fått del av den. Journalisten som anmälde det tyckte att det verkade misstänkt likt ett försök att förekomma kritik som uppgifterna kunde ge upphov till.

– Min statssekreterare refererade olyckligt till uppgifterna, han visste inte att de inte hade lämnats ut, säger Lööf.

Det är särskilt viktigt, konstaterade JO, att regeringskansliet visar respekt för insynsrätten. Annars är risken att andra myndigheter tror att de inte behöver följa grundlagen. På sikt skulle det, enligt JO, vara ett hot mot offentlighetsprincipen.

Annie Lööf hävdar att öppenhet och dialog är en ledstjärna på näringsdepartementet. Och departementet tolkar begreppet skyndsamt som att en handling ska lämnas ut senast dagen efter.

Hon vill inte kännas vid att det skulle finnas några generella bristande rutiner för att lämna ut handlingar i regeringskansliet, och vill inte kommentera JO:s kritik

Det är en sak för förvaltningsavdelningen att svara för, enligt Lööf.

Därför ville hon inte heller svara på en fråga från Jonas Åkerlund (SD) om det stämmer, som en journalist givit uttryckt för i JO:s utredning, att dröjsmål med att lämna ut handlingar har att göra med politisk toppstyrning.

Lööf påpekade att det inte regelmässigt är så att tjänstemännen ska informera pressekreterarna när en begäran om att lämna ut handlingar har kommit in. Enligt Lööf är det tjänstemännen själva som avgör om de ska informera, om det kan antas vara känsligt eller fråga om sekretess, till exempel.

KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) har inte så mycket att klaga på när det gäller näringsdepartementets sätt att skyndsamt lämna ut handlingar.

Den del som fått kritik av JO, och som även Eriksson ifrågasätter, gäller rutinerna i regeringskansliet i stort. Där hoppas han på bättre svar när statsminister Fredrik Reinfeldt ska frågas ut i maj.

– Man kan instämma i det som JO säger, att regeringskansliet inte riktigt har förstått problemet. Det är också allvarligt, eftersom första grundstenen för att kunna åtgärda problem är att man begriper att man har gjort fel, säger Eriksson.

Han är också tveksam till Lööfs förklaring till att en räkning fakturerats till Centerpartiet först i samband med att Aftonbladet begärde att få se den. I hans öron låter det som en efterkonstruktion.

– Det var inte fullt trovärdigt, säger Eriksson och konstaterar att risken är stor att det hade blivit skattebetalarna som hade fått stå för notan om inte tidningen hade frågat efter den.

TT