Visselblåsare om skräcken i israeliska fångläger

Publicerad 2024-05-13

Israeliska soldater står vid en lastbil med palestinska fångar. Flera av dem är avklädda, majoriteten bär ögonbindel. Bilden är tagen 8 december 2023.

Palestinska fångar blir avklädda, slagna och fastbundna – vissa så hårt att lemmar måste amputeras.

Det uppger tre visselblåsare för CNN.

– De berövade dem allt som kunde anses mänskligt, säger en av källorna.

Följ ämnen
Gaza

Minst tre israeliska militärbaser uppges ha omvandlats till fångläger för palestinier från Gaza som del av Israels krigföring mot Hamas, efter terrorattackerna 7 oktober.

Nu publiceras vittnesmål från visselblåsare som arbetat vid ett av lägren, Sde Teiman i Negevöknen, av amerikanska tv-kanalen CNN.

En av källorna har fotograferat från lägret vid två tillfällen.

På bilder syns ett stort antal män i grå träningsoveraller, som sitter på papperstunna madrasser bakom stängsel. Flera bär ögonbindel.

Personen som tagit bilden berättar att en stank från ruttnade sår fyllde rummet. Många av männen mumlade för sig själva, eftersom de inte fick prata med varandra.

Bilder som påstås visa tillfångatagna män i norra Gaza. De orsakade starka reaktioner när de dök upp i december.

”Det var ett straff”

– Vi blev tillsagda att de inte fick röra sig. De skulle sitta upprätt. De fick inte prata. Inte titta under ögonbindeln, berättar källan.

”Problematiska” fångar bestraffades.

– Misshandeln skedde inte för att få fram underrättelser. Den skedde på grund av hämnd. Det var ett straff för vad de (palestinier, reds anm.) gjort den 7 oktober, och för beteende i lägret, säger en källa.

Basen uppges bestå av två delar, ett fångläger med 70 fångar och ett fältsjukhus. På sjukhuset har det skett att läkare tvingats amputera fångar som blivit skadade av att konstant bära handfängsel.

Bär blöjor

Ofta får underkvalificerad vårdpersonal utföra amputationerna, som en del av sin utbildning. Det har hänt så pass ofta att fältsjukhuset beskrivs som ”ett paradis för läkarstudenter”, eftersom de får göra lite som de vill.

På fältsjukhuset uppges fångarna vara fastspända i sina sängar, bära blöjor och matas genom sugrör.

– De berövade dem allt som kunde anses mänskligt, säger en källa som arbetat på fältsjukhuset.

Tillfångatagna palestinier radas upp i Beit Lahia i norra Gaza den 8 december 2023. Den israeliska militären har uppgett att fångarna får tillbaka sina kläder när det slagits fast att de inte utgör en säkerhetsrisk.

Ökat lavinartat

Enligt israelisk lag får militären hålla människor i 45 dygn utan en arresteringsorder. Efter det måste de överföras till det formella fängelsesystemet. Där hålls runt 9 000 palestinier fängslade under förhållanden som försämrats sedan den 7 oktober, enligt flera människorättsgrupper. Samma grupper uppger också att gripanden ökat lavinartat efter 7 oktober.

Den israeliska armén uppger för CNN att man säkerställer ett korrekt uppförande gentemot fångar och att alla tjänstefelsanklagelser undersöks. Man skriver också att man inte har kännedom om olaglig användning av handfängsel och att fångar får tillbaka sina kläder efter att det slagits fast att de inte utgör en säkerhetsrisk.

Det förnekas ingenstans att fångars kläder tas tillvara eller att fångar tvingas att bära blöjor.

Flera palestinier grips av israeliska styrkor i Tulkarem på Västbanken den 18 januari 2024.

ANNONS