Mujahid, 24, sköts och bands fast på en jeep: ”Jag skrek”

Publicerad 2024-06-27 18.04

Palestinske Mujahid Abadi sköts och slogs av den israeliska militären.

Några timmar senare bands han fast på en militärjeeps motorhuv och kördes omkring.

– Jag skrek, säger han till AP från en sjukhussäng på Västbanken.

Följ ämnen
Gaza
Israel

Det var när Mujahid Abadi, 24, klev ut genom dörren för att se om de israeliska styrkorna hade kommit till hans farbrors kvarter i Jenin, på Västbanken, som skotten började hagla mot honom.

– När jag försökte återvända till huset riktades plötsligt kraftig och urskillningslös skottlossning mot mig, säger han till AP.

Han sköts i armen och gömde sig bakom en bil. Sedan sköts han igen i foten.

Mujahid Abadi återberättar för AP att han låg blodig i flera timmar innan israeliska soldater hittade honom, och ska då ha slagit honom i huvudet och ansiktet, och på ställen där han blivit skjuten.

Timmar senare var han misshandlad och blodig, fastbunden på motorhuvudet på en israelisk jeep.

– Jag skrek på grund av värmen. Då började en av soldaterna svära åt mig att jag skulle vara tyst, säger han till AP.

Bilder inifrån en ambulans visar hur Muhajib låg fastspänd och blödande på huven till en israelisk militärjeep.

Film spreds på sociala medier

Den israeliska armén (IDF) sa inledningsvis att Abadi var en misstänkt militant person, men sa sedan att han inte utgjort något hot mot israeliska styrkor – utan att han hade hamnat i korseld.

IDF säger också att de utreder händelsen, och att den inte återspeglar deras värderingar.

De hävdar att de band fast Abadi på jeepens huv för att transportera honom till ambulanspersonal. På film som AP har tagit fram körde jeepen förbi minst två ambulanser. Abadi själv säger att han var fastsurrad vid i minst en halvtimme innan han lossades och fick vård.

Förloppet fångades på film av en ambulans bilkamera och spreds över världen, en film som väckte stor vrede både på sociala medier och i storpolitiken.

Matthew Miller, som är amerikanska utrikesdepartementets talesman, sa att IDF måste undersöka vad som hänt och hålla folk ansvariga.

Mujahid Abadi, 24, vårdas med skott- och brännskador på ett sjukhus på Västbanken.

Flera blodiga attacker senaste veckan

Kriget mellan Hamas och Israel, efter Hamas attack mot Israel 7 oktober, är inne på sin nionde månad.

Hjälporganisationer fortsätter att larma om akut brist på läkemedel och medicinsk utrustning. Läkare utan gränser säger att de inte ens har tillräckligt med smärtstillande.

Natten mot tisdag utförde Israel attacker mot två skolbyggnader och ett bostadshus, vilket dödade minst 24 palestinier. I helgen dödades minst 101 palestinier efter flera israeliska attacker mot olika platser i Gaza stad.

För två veckor sedan gick FN ut i en rapport som pekar ut både Hamas och Israel som skyldiga för krigsbrott. Den visar också att Israel har begått brott mot mänskligheten i Gaza.

IDF sa först att Muhajid var en misstänkt militär, men erkände senare att han inte utgjort något hot.