Flera blodiga attacker mot skolor i Gaza – akut brist på läkemedel

Publicerad 2024-06-25 14.28

Israel har utfört flera attacker i Gaza de senaste dagarna.

Efter flera blodiga dagar utförde Israel under natten till tisdagen attacker mot två skolor och ett bostadshus i Gaza stad.

Samtidigt fortsätter hjälporganisationer larma om akut brist på läkemedel och medicinsk utrustning.

”Vi har inte ens tillräckligt med smärtstillande”, säger Läkare utan gränsers team på plats.

Följ ämnen
Israel

Två skolor och flyktinglägret al-Shati i Gaza stad har attackerats i tre israeliska flyganfall under natten till tisdagen, rapporterar Reuters.

Totalt har minst 24 palestinier dödats, enligt läkare på plats.

I helgen dödades över 100 palestinier i israeliska attacker mot Gaza.

Uppgifter: Hamasledares syster död

Bland de som dödades i attacken mot al-Shati ska, enligt uppgifter till bland annat israeliska Haaretz, Hamasledaren Ismail Haniyas syster finnas. Systern ska enligt tidningens uppgifter inte ha någon officiell koppling till den terrorstämplade organisationen.

Ismail Haniya är Hamas högsta politiska ledare. Han lever i dag i exil i Qatar. I april uppgavs flera av Haniyas släktingar ha dödats i israeliska attacker i Gaza, bland andra hans tre söner.

Israels militär, IDF, hävdar i ett pressmeddelande att attackerna mot skolorna var riktade mot Hamas. Attacken mot al-Shati nämns inte.

”Terroristerna verkade inne på skolområden som Hamas använder som en täckmantel för terroristaktiviteter”, står det i pressmeddelandet.

Hamas hävdar att organisationen inte använder skolor eller sjukhus för militära ändamål.

Efter attacker i helgen – minst 100 döda

Måndagsnattens attacker kommer efter en mycket blodig helg i Gaza.

På bara 24 timmar dödades minst 101 palestinier i israeliska attacker mot flera platser i Gaza stad, rapporterade Reuters på söndagen.

Efter lördagens attacker mot bland annat al-Shati hävdade IDF i ett pressmeddelande att man slagit till mot ”två av Hamas militära anläggningar för infrastruktur i området kring Gaza stad”.

Hamas kommenterade inte detta men uppgav, enligt Reuters, i ett uttalande att ”attackerna riktades mot civilbefolkningen”.

På ett dygn dödades minst 101 palestinier i israeliska attacker mot flera platser i Gaza stad.

Ännu en attack mot FN-skola

På söndagen berättade vittnen i närheten av Gaza stad för Reuters att åtta palestinier dödades i en israelisk attack mot en skolbyggnad i området.

Byggnaden, som tidigare ska ha fungerat som FN-organet Unrwa:s huvudkontor, ska enligt vittnen på plats ha använts för att dela ut nödhjälp. IDF hävdar att byggnaden användes av Hamas.

Ett av vittnena, Mohammed Tafesh, berättade för Reuters reporter hur människor på platsen dragit fram flera döda ur rasmassorna. Han lyckades själv springa därifrån i tid.

– En av dem brukade sälja kalla drycker, en annan sålde bakelser och ytterligare en som delade ut och tog emot kuponger, sa han till nyhetsbyrån.

Unrwa: 190 förstörda anläggningar

Unrwa:s kommunikationschef, Juliette Touma, uppgav på söndagen för Reuters att organisationen undersöker händelsen.

– Sedan krigets början har vi sett att nästan 190 av våra byggnader träffats. Det är den stora majoriteten av våra byggnader i Gaza, sa hon och tillade att 193 av Unrwa:s medarbetare dödats sedan den 7 oktober.

Över 1 000 lastbilar med nödhjälp strandade

Sedan början av maj, då Israel stängde gränsövergången i Rafah i södra Gaza, har fler hjälporganisationer larmat om brist på läkemedel, medicinsk utrustning och andra förnödenheter.

Om läget inte blir bättre kan Läkare utan gränser tvingas dra ner på sina insatser i Gaza, varnar organisationens team på plats i ett uttalande från i helgen.

Redan nu tvingas Läkare utan gränsers medarbetare på sjukhusen Nasser och Al Aqsa exempelvis byta förband på brännskador mer sällan.

I Khan Younis har organisationen nyligen öppnat en vårdcentral, men på grund av bristen på mediciner och utrustning har inte allmänmedicinska konsultationer kunnat göras på flera dagar.

”Vi har patienter med svåra brännskador och öppna frakturer och vi har inte ens tillräckligt med smärtstillande för att lindra deras lidande”, skriver teamet.

Vid övergången Karem Shalom vid Egyptiska gränsen står över 1 000 lastbilar på kö för att komma in i Gaza, enligt Läkare utan gränser.

37 av dessa fordon är organisationens. Där har de stått stilla, fulla med förnödenheter, sedan 14 juni.

ANNONS