Vårdstrejken avblåst – parterna överens

Uppdaterad 2024-06-29 06.58 | Publicerad 2024-06-28 16.01

Vårdpersonal utanför Östra sjukhuset i Göteborg under strejken.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) säger att parterna i vårdkonflikten har accepterat medlarnas bud, Vårdstrejken är därmed avblåst.

– Vår konflikt har gett resultat, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

I sex månader har Vårdförbundet försökt komma överens med SKR och Sobona om ett nytt avtal sedan det förra sagts upp. Den 25 april vidtog Vårdförbundet stridsåtgärder i form av övertids-, mertids och nyanställningsblockad samt strejk i flera regioner.

– Det känns väldigt bra att ha nytt avtal på plats. Konflikten har dragit ut på tiden och inneburit stora påfrestningar, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR.

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet.

Totalt omfattades 63 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Den 20 maj utökades blockaden till att också omfatta 5 000 anställda i kommunal hälso- och sjukvård i 29 kommuner. 

– Även om blockaden mot övertid upphör nu så uppmanar vi våra medlemmar att vara varsamma med övertiden. Ingen är skyldig att skriva upp sig på sms-listor och vara tillgängliga för frågor om att jobba över på sin fritid, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

–Sjukvården är i kris, oavsett vad statsministern säger, säger Sineva Ribeiro.

Nya avtalet

Det nya avtalet innebär att fler som jobbar på obekväm tid får arbetstidsförkortningar, som mest 4 timmar per vecka. Den omfattande övertiden ska utvärderas, och dessutom säkras en god löneutveckling för förbundets medlemmar.

– Det har varit svåra förhandlingar då frågan om arbetstidsförkortning är svår och där har vi haft en låsning, säger Jeanette Hedberg.