Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Akuten på Östra sjukhuset stängd: ”Politikernas fel”

Publicerad 2024-06-04

GÖTEBORG. Klockan 11 idag lämnade sjuksköterskorna akutmottagningen på Östra sjukhuset.

Passet tog slut – och nu väntar en veckas strejk och nedstängning på akuten.

– Jag förstår att det här kan verka drastiskt, men det är nödvändigt, säger Gustaf Ahlqvist, specialistssjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet.

Vid 11.30-tiden på tisdagen svänger en svart bil in på parkeringen utanför Östra sjukhusets akutmottagning i Göteborg. Ut kliver Christoffer Lundqvist tillsammans med sin fru – på väg för att söka akutvård.

Men vid ingången till akuten möts de av skyltar om att avdelningen håller stängt. Personalen har gått ut i strejk.

– Det är bedrägligt, det är en samhällstjänst som måste vara öppen jämt, säger Christoffer.

Christoffer Lundqvist var på plats för att söka vård med sin fru: ”Det här är politikernas fel”.

Han kände till strejken sedan tidigare, men visste inte att akutmottagningen på Östra omfattades. Nu får paret köra vidare till någon av mottagningarna på Sahlgrenska eller i Mölndal, eller söderut i Halland.

Akuten här på Östra sjukhuset kommer att hålla stängt i en vecka. Christoffer Lundqvist säger att han har förståelse för vårdpersonalens krav och agerande.

– Det här är politikernas fel, säger han.

Lämnade i samlad trupp: ”Arbetsdagen slut”

En halvtimme tidigare gick ett tiotal sjuksköterskor i arbetskläder ut från avdelningen tillsammans. De gick i samlad trupp till en slänt nedanför Östra sjukhusets huvudentré. Där möttes de av andra strejkande medlemmar från Vårdförbundet. Totalt fanns knappt 100 personer på gräsmattan.

Gustaf Ahlqvist, huvudskyddsombud och områdesansvarig för område 2 på Sahlgrenska, höll ett kort anförande om anledningarna bakom strejken.

– Nu är er arbetsdag slut för idag, avslutade Ahlqvist och möttes av applåder.

Totalt har Vårdförbundet tagit ut omkring 2 000 medlemmar i strejk. På Sahlgrenska universitetssjukhuset, där Östra sjukhuset ingår, omfattas 21 avdelningar av varslet.

Akuten på Östra sjukhuset är den enda akutmottagning i landet som stängs. Gustaf Ahlqvist säger att hans känslor är blandade.

– Jag förstår att det här kan verka väldigt drastiskt, men det är också nödvändigt, säger han.

Vårdpersonalen gick ut i samlad trupp.

Hur är stämningen bland kollegorna?

– Några tycker det här är jätteläskigt, andra känner att: ”äntligen händer något”. Mycket av känslorna grundas i vårt individuella ansvarstagande. Vi vill hjälpa andra människor, sedan helt plötsligt från klockan 11.00 idag ska vi inte göra det.

Konflikten mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner handlar framförallt om fackets krav på förkortad arbetstid. Vårdförbundet vill ha 75 minuter kortare arbetstid i veckan.

När Gustaf Ahlqvist, som i grunden är specialistsjuksköterska i psykiatrisk omvårdnad, beskriver arbetsmiljön i nuläget använder han begreppet ”dränerande”.

– Det är många som jobbar deltid, dels för att orka ha ett liv utanför jobbet och äta middag med sina barn eller hämta i tid från fritids och förskola. Samtidigt jobbar man också deltid för att man vet att det kommer komma icke tillsatta arbetspass som vi förväntas lägga vår fritid på.

”Vi kommer kunna ta hand om färre”

Vårdförbundet ändrade sitt varsel efter att arbetsgivaren Västra Götalandsregionen kritiserade det första, som sades vara samhällsfarligt. Anpassningarna innebär bland annat att två sjuksköterskor får finnas på plats på akutmottagningen, ifall patienter som tar sig in till mottagningen för egen maskin är i för dåligt skick för att transporteras vidare.

– Vi respekterar arbetsgivarens oro för att det skulle bli samhällsfarligt och försöker ta vårt ansvar trots att vi är ute och stänger enheter, säger Gustaf Ahlqvist.

Men annars ska akuten på Östra betraktas som stängd. Inga ambulanser kör hit och patienter i behov av akutvård hänvisas till mottagningarna i Mölndal eller på Sahlgrenska, samt till sina vårdcentraler och 1177.

– Kommer man till akutmottagningen och inte har det mest högprioriterade behovet kommer man få vänta längre för det kommer vara fler på mottagningarna. Men vi är vana vid att prioritera och vi kommer ta hand om de som har det största behovet, säger Mattias Bjarnegård, områdeschef på Sahlgrenska.

Mattias Bjarnegård, områdeschef på Sahlgrenska.

Känner du en oro?

– Vi kommer kunna ta hand om färre patienter under strejken och det är jag väldigt orolig för. Det kommer innebära att folk får vänta längre på sjukvård.

Sjukhusledningen arbetar enligt Mattias Bjarnegård för att ta fram scheman som kan kompensera för förändringarna i arbetsmiljön.

En del medarbetare kommer att få jobba inom andra delar av sjukhuset än vanligt under strejken, eftersom deras avdelningar eller mottagningar omfattas samtidigt som de själva inte är uttagna i strejk.

– Man är väldigt mån om patienterna så det är väldigt lite diskusison om att man inte vill göra saker. Man är fokuserad, och vill gå in och hjälpa till där det behövs, säger Mattias Bjarnegård.