Uppgifter: Demokrater tvivlar på Biden

Publicerad 2024-06-28 05.50

Bidens insats under nattens debatt mot Trump beskrivs av flera som ”skakig”.

Paniken sprider sig nu bland Demokraterna efter att Trumps korats som vinnare i debatten.

– Vi är helt körda, säger en demokrat.

Den första debatten under 2024 mellan Joe Biden och Trump är nu avklarad.

Demokraterna hoppades att Biden skulle stärka sina kort – men i stället hade han en tuff kväll. Vid flera tillfällen kom han av sig och New York Times beskriver hans framträdande som ”stapplande” och ”osammanhängande”.

Efter debatten har CNN  undersökt vem tittarna tycker gick vinnande ur debatten. Resultatet visar att CNN:s tittare anser att Trump vann debatten.

– Han verkade lite desorienterad. Han blev starkare ju längre debatten fortsatte. Men vid den tiden tror jag att paniken hade inträtt, säger CNN:s politiska kommentator David Axelrod om Bidens insats.

Det tog bara några få minuter i debattens inledning innan flera demokrater började uttrycka sin oro över Bidens framträdande.

– Han är osammanhängande, säger en demokrat som varit i Biden-administrationen, enligt CNN.

– Fruktansvärt, säger en annan demokrat.

Demokrater som stöttat Biden börjar nu tvivla på om han är rätt man för jobbet efter hans insats i debatten, enligt New York Times.

– Det är svårt att argumentera för att Biden ska vara vår nominerade, säger en demokrat som har arbetat med kampanjer på alla nivåer i över ett decennium, enligt CNN.

Presidentkandidaterna i nattens debatt.

Diskuterar om Biden borde kliva åt sidan

Enligt uppgifter har medlemmar inom Bidens egen administration privat börjat diskutera vad det skulle innebära för partiet – och om det är för sent att övertala presidenten att kliva åt sidan till förmån för en yngre kandidat.

– Biden är på väg att möta ett crescendo av uppmaningar att kliva åt sidan. Joe hade en djup brunn av tillgivenhet bland demokrater. Den har blivit torr, säger en erfaren demokratisk strateg som tidigare tydligt har stöttat Biden offentligt.

Efter debatten gick Joe Biden ut och åt våfflor och passade på att hylla sin egen insats under debatten. ”Jag tror vi gjorde bra ifrån oss”, sa han till reportrarna som samlats på våffelcafét.

Enligt Bidens egen sidekick, vicepresident Kamala Harris, så fanns det mer att önska av Bidens inledning av debatten.

– Ja, det var en trög start men det var en stark avslutning, säger hon till CNN.

Hon framhöll dock att president Biden utgjorde en tydlig kontrast till Donald Trump i de frågor som är viktiga för folk i USA.

När hon fick frågan om hon är orolig efter Bidens prestation upprepade hon:

– Det var en trög start. Det är uppenbart för alla.

Efter debatten avfärdade demokraten Gavin Newsom kraven på att Biden skulle tas bort från den demokratiska kandidaturen.

– Jag kommer aldrig att vända ryggen åt president Biden. Jag känner inte en demokrat i mitt parti som skulle göra det, sa han när han blev tillfrågad om att flera demokrater möjligen är öppna för att ersätta Biden.

Läs mer om debatten här.

Följ ämnen i artikeln