Vicepresidenten om Bidens insats: Trög start

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-06-28 05.59

Joe Biden inledde presidentvalsdebatten trögt men avslutade starkt, om man frågar hans vicepresident. Enligt Bidens tidigare chef Barack Obama kan man ha ”dåliga debattkvällar”.

– Jag tycker att det gick bra, säger presidenten själv.

Biden inledde nattens debatt mot rivalen Donald Trump med hes röst och såg ut att söka efter de rätta orden. Efteråt får vicepresident Kamala Harris en fråga i CNN om hon känner någon oro efter att ha följt det hela.

– Det var en trög start. Det är uppenbart för alla, svarar Harris, som anser att den sittande presidenten sedan kom i gång och stod för en ”stark avslutning”.

Harris beskriver det som att Joe Biden oavsett stod i tydlig kontrast till Donald Trump i frågor som är av största vikt för USA:s befolkning.

När Bidens sällskap stannade vid en lunchrestaurang på väg från debatten berättade presidenten kort att han hade lite ont i halsen, men att han ändå tyckte att det ”gick bra”, givet hur svårt det är att ”debattera mot en lögnare”.

”Man kan ha dåliga debattkvällar”, skriver USA:s expresident Barack Obama på X, samtidigt som han uttrycker sitt stöd för Biden och skriver att ”så mycket står på spel i november”.

Kommer att diskuteras

Flera profilerade demokrater ger uttryck för viss oro efter tv-sändningen.

Julián Castro, tidigare bostadsminister under Obama, skriver i sociala medier att Biden framstod som dåligt förberedd.

”Han verkade oförberedd, vilsen och inte stark nog för att effektivt kunna parera Trump, som ljuger konstant”, skriver Castro.

Biden såg till en början lite desorienterad ut, enligt Obamas tidigare topprådgivare David Axelrod.

– Han blev lite bättre ju längre debatten led, men jag tror att paniken hade infunnit sig vid det laget, säger Axelrod till CNN.

– Det kommer att bli diskussioner om han bör fortsätta.

”Inte lämplig”

Joe Bidens motståndare i det republikanska partiet passar som väntat på att pika presidentens vigör, med hänvisningar till dennes ålder.

Den republikanske majoritetsledaren i representanthuset, Steve Scalise, meddelar att Biden ”visade att han inte är lämplig att vara president”.

En av The New York Times mer rutinerade journalister, Thomas L Friedman, skriver i en krönika att han började gråta när han följde tv-debatten och insåg att ingen av de två kandidaterna bör väljas i höst:

”Jag kan inte minnas ett mer förkrossande ögonblick i presidentvalskampanjer i amerikansk politik under min livstid – just på grund av vad det avslöjade: Joe Biden, en god man och en bra president, har inget i en omvalskampanj att göra.”