Biden uttalar sig om debatten

Publicerad 2024-06-28 19.48

Joe Biden hade en skakig insats i debatten mot Donald Trump.

Nu uttalar han sig på ett kampanjmöte.

– Jag vet hur man talar sanning, och jag kan skilja mellan rätt och fel.

Efter nattens skakiga debatt mot Donald Trump säger nu Joe Biden på ett kampanjmöte att han inte har några planer på att hoppa av presidentvalet.

– Jag går inte lika enkelt som förr, jag pratar inte lika smidigt som förr, jag debatterar inte lika bra som förr.

Han fortsätter:

– Men jag vet vad jag vet. Jag vet hur man talar sanning, och jag kan skilja mellan rätt och fel.

Presidentkandidatens insats kvällen innan ska enligt andra medier skapat en panik hos demokraterna. Joe Biden lovar dock under kampanjmötet att han inte hade ställt upp i valet om han inte hade klarat fyra år till som president.

Jill och Joe Biden under kampanjmötet.

I talet kallar han Trump för ett genuint hot mot USA. Dessutom säger han att stormningen av Kapitolium 2021 är ett direkt resultat av att Trump vägrade acceptera valresultatet året innan.

Obama till försvar

Barack Obama skriver på X om Joe Bidens insats under debatten i går:

– Dåliga debatter händer. Men detta är fortfarande ett val mellan en som har stridit för vanligt folk hela sitt liv och en som bara bryr sig om sig själv.

Den föredetta presidenten syftar förmodligen på en debatt inför presidentvalet 2012 där han var ”för artig” mot motståndaren Mitt Romney. I en rad opinionsmätningar efter debatten fick Obama sitt tidiga försprång raderat inför presidentvalet.

– Guvernör Romney hade en bra kväll. Jag hade en dålig kväll, sade då Barack Obama och lovade ett hårdare tonläge framöver.

Republikaner: Harris bör avsätta Biden

Republikaner i USA:s representanthus vill att vicepresident Kamala Harris åberopar konstitutionens 25:e tillägg så att Joe Biden blir avsatt. Det skriver USA Today.

Detta kommer efter presidentens insats i debatten.

– Jag tror inte att presidenten vi såg i natt är kapabel att utföra sina plikter som överbefälhavare. Jag tror att de allra flesta, om de är ärliga, håller med, säger republikanen Chip Roy till tidningen.

Han har nu lagt fram en motion som uppmanar vicepresidenten att åberopa det tillägg som möjliggör att presidenten förklaras ”olämplig att styra”. Detta kan vicepresidenten endast göra tillsammans med en majoritet av den federala regeringen. Då skulle Kamala Harris ta över presidentmakten.