Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Lagrådet kritiserar regeringsförslag hårt

Publicerad 2024-10-15 05.14

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) får nej av Lagrådet till delar av förslagen. Arkivbild.

Lagrådet kritiserar flera delar av regeringens förslag om att myndigheter, kommuner och skolor ska tvingas dela information med polisen för att bättre kunna bekämpa brott. Delar av det avstyrks, rapporterar Altinget och Ekot.

Lagrådet anser att regeringen har tagit fram förslagen på ett sätt som inte stämmer överens med kraven i regeringsformen, en av Sveriges grundlagar. Det duger inte, eller som rådet skriver i sitt yttrande, framstår inte som tillfredsställande. Särskilt inte med tanke på att förslaget är ett nytt inslag i svensk förvaltningstradition ”vars konsekvenser är svåra att överblicka”.

Lagrådet och andra berörda har inte getts rimlig tid att komma med synpunkter, är en invändning.

Lagrådet säger nej till att vissa myndigheter, kommuner och regioner och rektorer på skolor ska vara skyldiga att även på eget initiativ, inte enbart på begäran, lämna uppgifter till polisen. Det innebär att de ska göra en bedömning om en uppgift är intressant som polisen är satt att göra. En handläggare på en kommun, till exempel, kan rimligen inte veta om polisen alls är intresserad av en uppgift, resonerar Lagrådet.

När justitieminister Gunnar Strömmer presenterade de förslag Lagrådet nu har gått igenom sade han att de var nödvändiga i kampen mot brott.

– Vi vill se ett skifte där huvudregeln blir att dela information och inte att hålla inne information, sade Strömmer.