Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Så ska fler kriminella gripas utomlands

Uppdaterad 16.17 | Publicerad 15.25

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) besökte Malmö på fredagen och träffade representanter för polisen och kommunen.

Regeringen vill att flera myndigheter gör mer för att komma åt kriminella utomlands som verkar i Sverige.

– Det hoppas jag ska resultera i att vi helt enkelt får se fler kriminella ledare upptäckas, gripas, lagföras och straffas för den allvarliga brottslighet som de bedriver, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Polisens Nationella operativa avdelning (Noa) bedömer att omkring 600 personer spridda över 57 länder bedriver grov brottslighet i Sverige. Regeringen vill att mer görs för att få fast dem.

Därför får nu en rad myndigheter i uppdrag att vidta åtgärder för att fler ska lagföras och för att försvåra deras möjligheter att verka från utlandet. De berörda myndigheterna är Ekobrottsmyndigheten, Kriminalvården, Polisen, Skatteverket, Tullverket och Åklagarmyndigheten som ska slutredovisa sina uppdrag senast den 31 oktober nästa år.

– Vi måste både komma åt de som utför brotten på ett helt annat sätt än i dag men också komma åt de som beställer brotten, säger Strömmer på en pressträff på en innergård i stadsdelen Rosengård i Malmö på fredagseftermiddagen.

Åklagare och poliser

Beslutet fattades på torsdagen, men berörda myndigheter har känt till planerna ett tag, enligt Strömmer.

I praktiken kan det betyda att svenska myndigheter ska ha personal på plats i länder med många svenska gängkriminella, till exempel sambandsåklagare och sambandspoliser. Sverige har redan i dag etablerade rättsliga samarbeten med många länder.

– Där bedömer jag att vi kan få ett mycket större tryck om olika myndigheter jobbar mycket närmare varandra, säger Gunnar Strömmer.

Fler samarbetsavtal

Även regeringen kan göra mer, framhåller justitieministern, för att skapa ett politiskt tryck på sådana länder för att skapa bättre förutsättningar att komma åt svenska gängkriminella.

Strömmer aviserade också att avtal om rättsligt samarbete kan slutas med fler länder. Det handlar både om att stärka det bilaterala samarbetet med länder där de kriminella finns och samarbetet inom EU.