O’Reilly: Bestämt att Biden ska sluta – faktagranskaren: Stämmer inte

Publicerad 2024-07-02 17.56

Bill O’Reilly.

Den kontroversielle profilen Bill O’Reilly hävdar att Demokraterna beslutat att Joe Biden ska avbryta sin presidentkampanj.

Enligt honom ska en intern omröstning ha fastslagit att Biden inte kan hämta sig från debatten med Trump.

Men de uppgifterna stämmer inte, skriver faktagranskningssidan Politifact.

Efter en debattinsats som beskrivits som katastrofal har röster höjts om att Joe Biden borde avbryta sin presidentkampanj.

Presidentfrun Jill Biden var tillsammans med sin man på flera kampanjmöten på lördagen för att visa att Biden tänker fortsätta.

– Joe är inte bara rätt man för jobbet, han är den enda, sa hon på lördagen.

På söndagen ska Biden ha fått mer uppmuntran från familjen i presidentens rekreationsbostad Camp David. Familjens uppmaning är att han ska fortsätta kämpa, rapporterade New York Times i går.

Samtidigt rapporterar Reuters att Bidens kampanjteam kämpar med oroliga finansiärer som efter debatten funderar på att dra sig ur.

En färsk opinionsmätning visar också att väljarstödet sviktar. 72 procent av amerikanerna inte tycker att Biden har den mentala kapacitet som krävs för att styra landet. Och hälften av demokraterna tycker inte att Biden ska ställa upp för omval.

Joe Biden.

Den före detta Fox News-profilen Bill O’reilly hävdar på sin hemsida och i ett inlägg på X att det redan fattats ett beslut om att Joe Biden kommer att avbryta sin kampanj.

O’Reilly programledde fram till 2017 programmet ”The O’Reilly Factor” på Fox News. Han sparkades efter att New York Times avslöjade att O’Reilly betalat fem kvinnor för att hålla tyst om sexuella ofredanden.

Den journalistiska faktagranskningssidan Politifact har inte hittat några uppgifter som stöder O’Reillys uttalande.

”Fram till den 1 juli fanns inga meddelanden från Bidens kampanj eller trovärdiga nyhetsrapporter som bekräftar O’Reillys påstående”, skriver Politifact.

En av Bidens talespersoner säger också till Politifact att det O’Reilly säger är felaktigt.