Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Judiska centralrådet portar V

Uppdaterad 17.15 | Publicerad 15.25

Nooshi Dadgostar (V).

Judiska centralrådet portar Vänsterpartiet från minneshögtider, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det har framkommit flera olika fall där vänsterpartister i ganska ledande ställning, har uttryckt sig grovt antisemitiskt, säger ordförande för föreningen, Aron Verständig.

Bakgrunden till beslutet ska vara att flera V-politiker utryckt sig antisemitiskt och uttalat stöd för terrororganisationer, skriver tidningen.

– Förtroendet för Vänsterpartiet i judiska kretsar är väldigt, väldigt lågt, säger Aron Verständig, ordförande till DN.

Det hela uppdagades efter ett avslöjande från Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad att företrädare för partiet uttryckt stöd för terrororganisationer i samband med Palestinademonstrationer.

Aron Verständig.

Aron Verständig säger att föreningen i flera år haft som policy att inte heller bjuda in Sverigedemokraterna, och att de nu dragit samma slutsats om Vänsterpartiet. Likheten dem emellan menar han är partierna inte hanterar ”antisemitismen i sina led”.

– Det har framkommit flera olika fall där vänsterpartister i ganska ledande ställning, har uttryckt sig grovt antisemitiskt. I fallet Göteborg har man haft kontakt med terrorstämplade rörelser som också ligger bakom mord på väldigt många judar, säger han.

Han syftar till ett avslöjande från P4 Göteborg att en person från terrorklassade palestinska PFLP varit närvarande under Angeredsvänsterns årsmöte i februari.

Nooshi Dadgostar skriver i en kommentar till DN att Vänsterpartiet har agerat ”skarpt och tydligt” mot antisemitism och att man nu bjuder in till samtal med Judiska centralrådet.

”Vi ser fram emot en dialog med Judiska centralrådet och kommer omgående skicka en inbjudan till samtal”, skriver hon.