Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Anna Kinberg Batra räknar med kritik från JO

Uppdaterad 14.28 | Publicerad 12.26

Flera granskningar pågår mot Anna Kinberg Batra, efter Aftonbladets avslöjanden.

I ett internt brev förbereder landshövdingen sina anställda på att hon kommer få mer kritik för sitt agerande.

”Inom den närmaste tiden förväntar vi oss att Justitieombudsmannen (JO) beslutar om sitt yttrande, som sannolikt innehåller kritik”, skriver landshövdingen i brevet.

Aftonbladet har tagit del av ett internt nyhetsbrev som Anna Kinberg Batra skickat ut till anställda på Länsstyrelsen i Stockholm.

I brevet skriver landshövdingen om den pågående JO-utredningen mot henne, som inleddes efter Aftonbladets avslöjanden, om att hon anställt vänner till toppjobb på myndigheten.

De två vännerna fick löner på omkring 90 000 kronor i månaden – men tjänsterna utannonserades inte på normalt sett och inga andra sökte jobben. I ett fall hängdes endast en lapp upp i receptionen.

Anna Kinberg Batra skriver i det interna nyhetsbrevet att hon sannolikt kommer att få kritik för sitt agerande.

Landshövdingen försäkrar att man nu arbetar med att ”förtydliga våra processer och strukturer” efter avslöjandena om hennes anställningsaffär.

Väntas kalla till presskonferens

JO-utredningen inleddes kort efter Aftonbladets avslöjande och pågår fortfarande. En rad anställda och tidigare anställda på Länsstyrelsen i Stockholm har fått svara på frågor, däribland Kinberg Batra själv, vännerna som hon anställt samt flera chefer.

JO har tidigare uppgett att man även jämför med tidigare granskningar.

Ett fall som lyfts fram som särskilt intressant är ett som rör Statskontoret i Stockholm, där en anställning endast utannonserades med en lapp i receptionen. Fallet bedöms vara snarlikt Anna Kinberg Batra-fallet och kritiserades av JO.

JO meddelar att utredningen kommer att presenteras inom kort. Enligt uppgifter till Aftonbladet bedömer JO att intresset är så pass stort att det kommer hållas en presskonferens där Justitieombudsmannen Per Lennerbrant meddelar resultatet.

Ännu en granskning mot Kinberg Batra

Aftonbladet kunde nyligen avslöja att Riksrevisionen inlett en särskild granskning av Anna Kinberg Batra gällande den länsöverdirektör som hon sparkade.

Även detta tar landshövdingen upp i sitt interna brev.

”Sedan sist har också Riksrevisionen varit på årligt besök och ställt frågor till oss och mig, vilket ingår i deras uppgift. Frågorna kommer vi att besvara under de närmaste veckorna”, skriver Anna Kinberg Batra.

Den före detta moderatledaren avslutar sitt brev med att ta upp mediegranskningen av hennes agerande.

”Viktiga saker vi gör kan orsaka konflikt, och även mindre misstag som jag eller någon annan av oss gör kan skapa större rubriker än på mindre intressanta myndigheter”, skriver Anna Kinberg Batra.

”Jag försöker undvika att lägga för mycket energi på olika medieaktiviteter, eftersom vi har mycket viktigt arbete att göra”, skriver hon vidare.

Landshövdingen riktar också udden mot medier som granskat henne i slutet av sitt brev.

”Medier som försöker politisera och polarisera får inte ta för mycket uppmärksamhet från våra huvuduppgifter.”