Kritiken mot Anna Kinberg Batra: ”Påminner om en minister”

Publicerad 2024-06-19

Anna Kinberg Batra berättade för vännen Anna Borgs att hon ville anställa en planeringschef – sedan handplockades vännen till länsstyrelsen.

Sparkade länsöverdirektör Åsa Ryding är mycket kritisk till Anna Kinberg Batras agerande.

”Landshövdingen skulle ha Anna Borgs på den här posten och det skulle bara lösas. Jag har aldrig jobbat politiskt men jag tänker att det påminner om när en minister utser sin stats­sekreterare”, skriver hon i ett yttrande till Justitie­ombudsmannen.

Aftonbladet har i en rad artiklar avslöjat hur Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholm, anställt två vänner till toppjobb på Länsstyrelsen i Stockholm.

I det ena fallet utlystes tjänsten inte alls, i det andra hängdes en lapp upp i receptionen. Endast en person sökte tjänsten – Kinberg Batras vän Anna Borgs.

Vänner sedan 1990-talet

Justitieombudsmannen, JO, granskar just nu landshövdingens agerande. I ett yttrande till JO förklarar Anna Kinberg Batra hur vänskapsrelationerna ser ut.

Hon bekräftar att hon känt Anna Borgs sedan 1990-talet då de båda var aktiva i Moderata ungdomsförbundet. Hon bekräftar också att hon är gudmor åt ett av Borgs barn. Hon hävdar dock att de båda inte har någon närmare relation i dag.

”Närstående är vi inte” skriver Anna Kinberg Batra.

Den andra anställningen som JO granskar gäller managementkonsulten Gunnar Ekman, som anställdes som organisationsutvecklare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Kinberg Batra bekräftar att Ekman var hennes lärare på Handelshögskolan och att hon senare hjälpte honom att skriva boken ”Från prat till resultat”. Hon tillägger att de inte har arbetat ihop sedan dess och att de inte har någon privat relation.

Bättre att avstå helt

JO har bett Anna Kinberg Batra svara på en rad frågor, en av dem handlar om jävsförhållanden. Kinberg Batra svarar att hon rådgjorde med förra HR-chefen om hur processen skulle gå till. Hon bad också dåvarande länsöverdirektören att sköta intervjuerna.

Hon ångrar dock att hon själv tog beslut att anställa.

”Risken att ifrågasättas är aldrig obefintlig när det finns personliga relationer, men jag bedömde att nyttan för myndigheten av hennes erfarenhet och kompetens övervägde. Mot den bakgrunden hade det förstås varit bättre att avstå helt från beslutsfattande om
denna befattning.” skriver Anna Kinberg Batra.

Sparkade chefen: ”Påminner om en minister”

JO har även begärt yttrande från andra personer i ledningen på Länsstyrelsen i Stockholm. En av dem är Åsa Ryding, tidigare länsöverdirektör som sparkades av Anna Kinberg Batra tidigare i våras. Hon vittnar om att Anna Kinberg Batra hand­plockade Anna Borgs till tjänsten.

”En fråga jag ställt mig många gånger under den sista tiden är naturligtvis om jag skulle agerat starkare på något sätt. Svaret är – ja kanske. Utgången hade dock, oavsett vad jag sagt eller gjort landat på samma sätt. Lands­hövdingen skulle ha Anna Borgs på den här posten och det skulle bara lösas. Jag har aldrig jobbat politiskt men jag tänker att det påminner om när en minister utser sin stats­sekreterare.” skriver Ryding i yttrandet.

Hon tillägger att sättet att annonsera, genom att hänga upp en lapp i receptionen, är mycket ovanligt.

”Sättet att annonsera på, det vill säga bara i receptionen, har vi i undan­tags­fall använt oss av tidigare dock inte för nya tjänster som denna och inte för chefs­tjänster.” skriver Ryding.

Olof Svensson