Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Kravet efter Kinberg Batra-kaoset: Avskaffa länsstyrelserna

Publicerad 11.00

Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batras agerande har skadat förtroendet för länsstyrelserna – nu vill Liberala ungdomsförbundet att systemet avskaffas.

– När en landshövding kan begå så många fel med sådan lätthet är det ett tecken på att hela strukturen är rutten, säger förbundsordförande Anton Holmlund i ett uttalande.

Aftonbladet har i en rad artiklar avslöjat hur Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra anställt vänner till toppjobb och använt representationskontot för privata middagar.

Flera utredningar pågår om hennes agerande, senast igår inledde riksrevisionen en särskild granskning. Detta efter att Kinberg Batra petade länsöverdirektör Åsa Ryding - något som har kostat länsstyrelsen och skattebetalarna 3,8 miljoner kronor.

Luf-ordföranden Anton Holmlund.

”Förlegat system”

Inom kort väntas också Justitieombudsmannen vara klar med granskningen av Kinberg Batra. Den handlar i mångt och mycket om hennes anställning av kompisar till toppjobb på myndigheten.

Liberala ungdomsförbundet, Luf, anser att turerna med Anna Kinberg Batra visar att systemet med länsstyrelser är förlegat.

– Länsstyrelserna har blivit elefantkyrkogårdar för tidigare generationers avdankade makthavare och en grogrund för korruption. De borde avskaffas, säger Anton Holmlund, förbundsordförande.

”Svek mot unga”

Luf anser inte att länsstyrelserna fyller någon funktion som inte kan skötas av andra myndigheter. I ett pressmeddelande skriver förbundet också att länsstyrelserna stoppar bostadsprojekt varje år, något som de upplever som ett svek mot den unga generationen.

Aftonbladet har sökt Liberalerna för en kommentar om Lufs krav. Partiet ber att få återkomma.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln