Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Interna dokument visar prislappen för sparkade direktören

Kritik mot Anna Kinberg Batra: ”Olämpligt och ogenomtänkt”

Publicerad 2024-05-16

Anna Kinberg Batra sparkade länsöverdirektör Åsa Ryding och gav henne en fallskärm på 2,2 miljoner kronor.

Interna dokument visar att slutsumman var betydligt högre – i samma dokument påtalas att myndigheten nu är i ett mycket ansträngt ekonomiskt läge.

– Det var ogenomtänkt att ta bort länsöverdirektören. Hon hade gedigen erfarenhet, kompetens och gjorde ett bra jobb, säger Susann Sass Jonsson på fackförbundet Saco.

Anna Kinberg Batras myndighet befinner sig i ett ansträngt ekonomiskt läge. I ett internt dokument som presenterats för ledningen på Länsstyrelsen i Stockholm och som Aftonbladet har tagit del av framgår att sparkraven har fått märkbara konsekvenser. Lediga tjänster har inte blivit tillsatta och avdelningar larmar om att de i brist på resurser fått prioritera bort vissa typer av ärenden. 

Prognosen är att det kommer bli värre. 

“När avdelningarna blickar framåt signalerar de en ökad arbetsbelastning, sänkta ambitionsnivåer och att det finns risk för förlängda handläggningstider” står det i dokumentet. 

Kostnad: 3,8 miljoner

Ekonomichef Anna Hedner skriver i dokumentet att läget är bekymmersamt och att myndigheten kommer gå in i 2025 utan sparade medel. 

En kostnad lyfts särskilt i dokumentet – utköpet av länsöverdirektör Åsa Ryding.

Åsa Ryding.

Anna Kinberg Batra beslutade i mars att Ryding skulle sparkas och en överenskommelse undertecknades mellan de båda. Överenskommelsen innebar en fallskärm på 2,2 miljoner kronor för Ryding, detta eftersom hennes förordnande sträckte sig till september 2026. Men prislappen blev betydligt högre visar det interna dokumentet - nämligen 3,8 miljoner kronor. 

Det är mer än hälften av det belopp som saknas i årets budget på grund av det ansträngda ekonomiska läget (6,5 miljoner kronor).

Finns otroligt många hål i verksamheten

Länsstyrelsens kommunikationschef Jonas Johansson bekräftar att kostnaden för Rydings fallskärm var cirka 3,8 miljoner kronor. Utöver det tidigare kända beloppet på 2,2 miljoner tillkommer lön fram till 31 oktober, detta trots att Ryding är arbetsbefriad och redan har avtackats av myndigheten. De övriga kostnaderna är arbetsgivaravgifter.

Susann Sass Jonsson, som sitter i Saco:s lokala styrelse, reagerar på beloppet.

– 3,8 miljoner. Det finns otroligt många hål i verksamheten där vi hellre hade stoppat pengarna. Till exempel ersätta personal som har sagt upp sig upp, så att handläggare får bättre förutsättningar att göra ett bra jobb.

Inte lämpligt

Anna Kinberg Batras beslut att sparka Åsa Ryding har inte tagits emot väl av medarbetare. Ryding sågs som en trotjänare med gedigen kunskap om myndigheten.

– Jag säger inte att hon inte skulle ha det här avgångsvederlaget, det är säkert rimligt med tanke på att hon egentligen skulle ha jobbat kvar till september 2026. Men i ljuset av det ekonomiska läget och i ljuset av att vi har en landshövding som fortfarande är ny på jobbet tycker jag inte att det var lämpligt, säger Sass Jonsson.

Anna Kinberg Batra.

Medarbetare på länsstyrelsen är också kritiska till att de tvingas spara samtidigt som representationskostnaderna på Tessinska palatset har ökat. Pengarna läggs bland annat på återkommande middagar och mingel.

Kräver svar från Anna Kinberg Batra

Under ett möte på torsdagen där bland annat det ekonomiska läget diskuterades framförde de fackliga företrädarna att budgeten för landshövdingens representationskostnader borde ned till samma nivåer som tidigare landshövdingar.

– Vi hade önskat att Anna Kinberg Batra kunde säga att hon förstår att också hon måste spara, säger Susann Sass Jonsson.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att Anna Kinberg Batra anställt två vänner till Länsstyrelsen i Stockholm. Vännerna har fått topplöner på omkring 90 000 kronor i månaden. En tjänst utannonserades aldrig, den andra annonserades endast genom att en lapp hängdes upp i receptionen på länsstyrelsen. Båda fallen utreds nu av Justitieombudsmannen, JO.

Svaret: Länsstyrelsen behöver utvecklas

Aftonbladet har via kommunikationschefen på länsstyrelsen ställt frågor till Anna Kinberg Batra om det med tanke på den pressade ekonomin var lämpligt att sparka länsöverdirektören. Hon svarar i ett skriftligt uttalande.

– Med förändringar i både omvärld, förutsättningar och uppgifter behöver även Länsstyrelsen och dess ledning utvecklas. Mot den bakgrunden prioriterades överenskommelsen med tidigare länsöverdirektören. Nu ser jag fram emot att arbeta vidare, tillsammans med medarbetare och ledning, för att hantera våra utmaningar som finns inom både uppgifter och ekonomi.

Dokumentet.
Olof Svensson