”Ovetskapen gör att man är orolig”

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2019-01-30

Personalen på Arbetsförmedlingen var förvarnade om ett varsel, men ovissheten om hur det ska slå får de leva med ett tag till.

– Ovetskapen gör att man är orolig, säger Susanne Lindbro, företagsrådgivare i Malmö.

Redan innan jul kom det indikationer på att stora personalneddragningar var att vänta på Arbetsförmedlingen. Då hade kontoret i Malmö precis flyttat in i nya lokaler – i det gamla konserthuset – på cirka 11 000 kvadratmeter.

– Vi hann njuta i några dagar i vårt nya hus innan oron kom, säger företagsrådgivaren Susanne Lindbro.

”Oro i lägret”

Hon själv och kollegerna tog emot onsdagens varselbesked med viss behärskning, men ingen vet vad det egentligen kommer att innebära för de cirka 450 anställda i Malmö.

– Det blev ju naturligtvis lite oro i lägret och jag tror att det är ovetskapen som gör att man är orolig. Vi vet ju inte riktigt hur det här ska landa ännu.

Lindbro har varit anställd i många år på myndigheten och tror inte att hon kommer att förlora jobbet.

– Men jag tänker på alla unga och drivna kolleger, som kanske inte har varit anställda så länge. De ligger ju naturligtvis i riskzonen och det vore väldigt synd att tappa den kompetensen, säger hon.

Vad är den stora tanken i Stockholm?

Christofer Björk, sektionsordförande för ST-facket på Arbetsförmedlingen i Skåne, har pratat med många oroliga medarbetare under dagen.

– De flesta har funderingar kring vad detta innebär egentligen. Vad är den stora tanken uppe i Stockholm? Vad vill egentligen politikerna med oss och man upplever kanske att man inte alltid talar i klartext, säger Björk.

Personalen har fått den information som finns till hands och under dagen går chefer runt och pratar med de anställda.

– Självklart är det så att alla reagerar olika. Vår uppgift som chefer är att se till att de anställda känner sig trygga i situationen, säger Henriikka Airaskorpi, tillförordnad arbetsförmedlingschef i Malmö.

Följ ämnen i artikeln