Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Svenska Rita: ”Nu måste hela Israel protestera”

Uppdaterad 12.01 | Publicerad 11.53

Rita Lifshitz tillsammans med svärfadern Oded Lifshitz.

Efter att sex gisslan i dag identifierats som döda är svensk Rita Lifshitz pessimistisk.

Hennes svärfar är en av över 100 gisslan som är kvar i Gaza, men hon har blivit allt mer osäker på om någon av dem är i livet.

– Hela Israel måste ut och demonstrera på gatorna nu, säger Rita.

Följ ämnen
Israel

Rita Lifshitz, 60, från Göteborg bor i israeliska kibbutzen Nir Oz knappt två kilometer från palestinska Gaza. Den 7 oktober förra året mördade Hamas 30 invånare och kidnappade 80 i hennes kibbutz, däribland Ritas svärmor Yocheved Lifshitz och svärfar Oded Lifshitz.

Efter nyheten i dag söndag om att sex israeliska gisslan hittats döda i Gaza vill Rita – precis som paraplyorganisationen för gisslananhöriga nu uppmanat till – att alla israeler ska gå ut och demonstrera mot att den israeliske ledaren Benjamin Netanyahu ännu inte ordnat en gisslanuppgörelse.

– Det har inte blivit något avtal. Det är fruktansvärt. Ingen kommer ju att vara vid liv längre, om det blir ett avtal nu. Hela Israel måste gå ut på gatorna nu.

Rita har deltagit i protester flera gånger för att få gisslan släppta.

Yocheved Lifshitz firar i dag, söndag, sin första födelsedag utan maken Oded på 60 år.

Netanyahu hävdar att en dålig freds- och gisslanöverenskommelse kan hota Israels säkerhet på sikt?

– Absolut inte. Han kan säga ”vi ger er allt ni vill ha”, bara han får tillbaka gisslan. Sedan kan han göra vad han vill efter det, säger Rita.

Hur stor är chansen att det blir en gisslanöverenskommelse, tror du?

– Väldigt liten. De vill inte ha en överenskommelse, varken Netanyahu eller Hamas.

Vad tänker du om att Israels säkerhetstjänst dödade Hamas-ledaren Ismail Haniyeh i Teheran nyligen?

– Om det var Israel som gjorde det så var det inte rätt tajming. Det ledde till att det inte blev någon gisslanöverenskommelse då, säger Rita Lifshitz.

Hennes svärmor släpptes efter två veckor i Gaza, men svärfadern är fortfarande gisslan - om han är i livet.

– Han har jobbat för mänskliga rättigheter och för fred med palestinierna i alla år. Varje vecka tog han med sig palestinska barn och deras föräldrar från Gaza till cancerbehandling i Jerusalem, berättar Rita och fortsätter:

– Enda sättet att han fortfarande lever är om någon palestinsk familj som han hjälpt tidigare tar hand om honom i Gaza. Men vi har ingen aning, vi har inte hört något om honom på 260 dagar. Och han var inte pigg när han kidnappades. Han blev 84 år i maj och har ju problem med sitt blodtryck.

I dag söndag fyller hennes svärmor Yocheved 86 år:

– Hon firar sin första födelsedag på 60 år utan sin make, som fortfarande är gisslan. Men svärmor mår bra. De är starka, våra farmödrar och mormödrar som kommit ut från Gaza. Men det finns många änkor här efter 7 oktober, säger Rita.