Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Bekräftat: Sex döda gisslan hittade i Gaza

TT-AP

Uppdaterad 07.37 | Publicerad 06.06

Hersh Goldberg-Polin synd på en skärm vid Demokraternas konvent i Chicago i augusti.

Sex döda personer som hittades i Gaza på lördagen var del av gisslan, bekräftar USA:s president Joe Biden.

Nu kommer Israel att skaka, enligt Forum för gisslan och saknade familjer som uppmanar till protester.

”Vi uppmanar allmänheten att förbereda sig”.

”Tidigare i dag, i en tunnel under staden Rafah, hittade israeliska styrkor sex kroppar från gisslan som hölls av Hamas”, säger Biden i ett uttalande. Även Israel bekräftar i ett separat uttalande via sin militär att det är gisslan som hittats.

De döda hittades i en tunnel söder om Rafah, inte långt från platsen där en annan ur gisslan räddades levande förra veckan. Fem av de döda tillfångatogs vid Hamas terrorattack mot musikfestivalen Supernova den 7 oktober förra året, den sjätte fördes bort från en kibbutz.

Ber om ursäkt

Militären uppger att de dödats kort innan de skulle räddas av israeliska styrkor.

Israels president Isaac Herzog ber å statens vägnar familjerna om ursäkt för att man misslyckats med att få hem dem i säkerhet, skriver Haaretz.

En av de döda är 23-årige Hersh Goldberg-Polin. Han var både israelisk och amerikansk medborgare och figurerade i ett filmklipp som publicerades av Hamas i april, där han syntes med endast en hand.

”Det är med stor sorg och bestörtning som familjen Goldberg-Polin meddelar att att deras älskade son och bror Hersh är död”, säger hans familj i ett uttalande.

Anklagar Netanyahu

Biden, som haft möte med Goldberg-Polins föräldrar, säger i ett uttalande att han är ”förkrossad” över nyheten.

En organisation som företräder familjemedlemmar till dem som tagits gisslan av Hamas sade i ett uttalande på lördagen att det nu är ett faktum att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har övergivit de tillfångatagna:

”Från och med i morgon (söndag) kommer landet att skaka, vi uppmanar allmänheten att förbereda sig”, heter det i uttalandet från Forum för gisslan och saknade familjer.

ANNONS