Trumpskyttens motiv fortfarande ett mysterium

Malin Carlsson/TT

Uppdaterad 11.12 | Publicerad 09.05

En intelligent enstöring som lämnat ytterst få spår i sociala medier och utan starka politiska övertygelser. Så beskrivs Thomas Matthew Crooks, 20-åringen som sköts ihjäl av den amerikanska säkerhetstjänsten Secret service efter att ha skjutit mot USA:s före detta president Donald Trump.

Thomas Matthew Crooks ska, enligt uppgifter till CNN, ha sagt till sin chef att han behövde ta en ledig dag i lördags.

– Jag har något viktigt att göra, ska han ha sagt och tillagt att han skulle vara tillbaka på arbetsplatsen dagen efter.

Ansvariga för säkerheten på kampanjmötet ska ha gjorts uppmärksamma på att Crooks hade med sig en avståndsmätare när han tog sig in på området. Avståndsmätare används av krypskyttar för att bedöma avstånd. Trots det kunde han ta sig upp på taket och avfyra flera skott innan han sköts ihjäl.

Många frågetecken

USA:s federala polis FBI har knäckt Crooks mobiltelefon, genomsökt hans hem, bil och dator utan att komma närmare några svar på de många frågor som fortfarande finns efter mordförsöket på Donald Trump i lördags.

Under genomsökningen av Crooks familjs hus och bil hittade FBI material för tillverkning av någon form av bomber.

Bortsett från ett konto på chattfunktionen Discord har polisen inte hittat några digitala fotspår efter Crooks.

En tidigare anställd på skolan där Crooks gick sade till Reuters, dagen efter dådet, att Crooks inte utmärkte sig politiskt under sin skoltid.

– Någonting triggade den unge killen att köra upp till Butler i går och göra vad han gjorde.

Ingen politisk ideologi

Enligt amerikanska medier var Crooks registrerad som republikan inför höstens val, men han ska också ha skänkt 15 dollar till den liberala organisationen Progressive Turnout Project via den demokratiska donationsplattformen Actblue.

FBI utreder dådet som ”potentiell inhemsk terrorism”, men utan att ha hittat tecken på radikalisering eller hat mot Trump eller annan politisk ideologisk övertygelse.

Övade på skyttebana

Crooks hade tidigare under sin skoltid provskjutit för skyttelaget, men ansågs för dålig för att få gå med. Men han var medlem i en skytteklubb knappt två mil från sitt hem. Klubbens ägare säger till nyhetsbyrån AP att de vet väldigt lite om honom och att det som hände på kampanjmötet var fruktansvärt.

– Det är inte vad vi står för, säger skytteklubbens ägare Bill Sellitto.

Skytteklubben, som har en utomhusbana med målavstånd på upp till 170 meter, är strängt kontrollerad. Endast medlemmar är tillåtna, rapporterar BBC.

Dagen innan dådet på kampanjmötet hade Crooks övat på gevärsbanan, visar federal underrättelseinformation som AP tagit del av.