FBI har knäckt skyttens telefon

Uppdaterad 09.47 | Publicerad 08.17

FBI har lyckats ta sig in i Thomas Matthew Crooks telefon.

Crooks utförde ett mordförsök på Donald Trump och sköts själv ihjäl i samband med det.

Motivet bakom mordförsöket är ännu oklart.

Thomas Matthew Crooks misstänks för dådet på ett republikanskt kampanjmöte i helgen. Bild från juni 2022.

Den federala polisen FBI har tagit sig in i telefonen tillhörande Thomas Matthew Crooks som sköt mot USA:s expresident Donald Trump vid ett kampanjmöte i helgen. Det skriver myndigheten i ett uttalande.

Enligt högt uppsatta höga FBI-tjänstemän som NBC News pratat med har tekniker arbetat dygnet runt med att kriminaltekniskt analysera Crooks mobiltelefon och bärbara dator.

Skickades till FBI:s labb

Telefonen hade skickats till FBI:s labb i Quantico, Virginia, för undersökning, men än så länge har den inte givit mer information om ett eventuellt motiv eller politisk ideologi, rapporterar amerikanska medier.

Analysarbete av telefonen kommer att fortsätta.

FBI förväntar sig även kunna släppa mer information om sprängladdningen som hittades i Crooks bil.

Skottlossningen utreds av FBI som mordförsök på republikanernas presidentkandidat Donald Trump, som skadades i örat, och möjlig inhemsk terrorism.

Två personer, däribland Thomas Matthew Crooks, dödades och två skadades allvarligt i dådet.

Dygnen innan mordförsöket

Under de två dygn som ledde fram till mordförsöket gjorde Crooks flera förberedelser. Han gjorde en rad stopp i och runt sin hemstad Bethel Park, en förort till Pittsburgh.

På fredagen gick han till den skjutbana där han var medlem och övade på att skjuta, säger en poliskälla till CNN.

Morgon därpå gick Crooks till en Home Depot där han köpte en stege. Han besökte även en vapenaffär och köpte ammunition, 50 patroner, enligt poliskällan.

Efter det körde Crooks sin Hyundai Sonata ungefär en timme norrut och anslöt sig till de tusentals människor som var på väg till Trumps kampanjmöte i Pennsylvania.

Han parkerade sin bil utanför området för kampanjmötet. Enligt CNN så låg en improviserad sprängladdning gömd i bagageutrymmet som var kopplad till en sändare som Crooks bar på.

Utredarna tror att han sedan med hjälp av sin nyköpta stege tog sig upp på det byggnadstaket där han sedan avlossade skotten mot Trump.

Brist på ledtrådar

Men nästan 48 timmar efter skottlossningen så slås utredarna av bristen på ledtrådar. De har fortfarande inte hittat något om Crooks tankesätt eller möjliga motiv.

Trots att de har genomsökt hans telefon, dator, sökhistorik, sovrum och även intervjuat hans familj och vänner – så har de fortfarande inte hittat bevis som skulle tyda på någon politisk eller ideologisk drivkraft som ligger bakom skjutningen, sa poliskällorna till CNN.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln