FBI har knäckt skyttens telefon

TT

Uppdaterad 09.10 | Publicerad 08.02

Thomas Matthew Crooks misstänks för dådet på ett republikanskt kampanjmöte i helgen. Bild från juni 2022.

Den federala polisen FBI har tagit sig in i telefonen tillhörande Thomas Matthew Crooks som sköt mot USA:s expresident Donald Trump vid ett kampanjmöte i helgen. Det skriver myndigheten i ett uttalande.

Telefonen hade skickats till FBI:s labb i Quantico, Virginia, för undersökning, men än så länge har den inte givit mer information om ett eventuellt motiv eller politisk ideologi, rapporterar amerikanska medier. Utredarna ska bara ha hittat spår av aktiviteter som intresse för dataspel och dataprogrammering.

Skottlossningen utreds av FBI som mordförsök på republikanernas presidentkandidat Donald Trump, som skadades i örat, och möjlig inhemsk terrorism.

Två personer, däribland Thomas Matthew Crooks, dödades och två skadades allvarligt i dådet.

Under de 48 timmarna innan han öppnade eld mot Donald Trump gjorde Thomas Matthew Crooks flera stopp i sin hemstad i en förort till Pittsburgh, rapporterar CNN som kartlagt skyttens sista dagar i livet.

På fredagen besökte han den skytteklubb där han var medlem och övade på att skjuta. Morgonen därpå åkte han till detaljhandelskedjan Home Depot där han köpte en stege och till en vapenbutik där han köpte 50 magasin med ammunition.

Sedan körde 20-åringern sin Hyundai Sonata en timme norrut, till Butler, Pennsylvania, där tusentals människor samlats för att se Donald Trumps kampanjtal. Han parkerade sin bil utanför kampanjmötet, med en hemmagjord bomb i bakluckan, som var kopplad till en utlösare som han tog med sig, enligt uppgifter till CNN. Sedan antas han ha använt sin nyinköpta stege för att klättra upp på en byggnad och öppna eld mot expresidenten.

ANNONS