Så hanterar du krisen som egenföretagare
”Coronakrispaketet bra – men inte tillräckligt”
Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-03-26
Många egenföretagare drabbas hårt av coronakrisen.
Men hur undviker man konkurs?
– Se över din ekonomi och gör en helt ny budget med nya prognoser, säger chefsekonom Katarina Lundahl.
När kunder ställer in, drar tillbaka inplanerade jobb eller blir sjuka så slår det hårt mot egenföretagare och konsulter.
– Extra tufft är det för de som sitter med fasta kostnader som lokaler, fordon och egen lön, säger fackförbundet Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.
Här svarar hon på några av de vanligaste frågorna som rör egna företagare.
Hur hjälper regeringens nya coronakrispaket mig som egenföretagare?
I onsdags presenterade regeringen ytterligare ett coronakrispaket för ekonomin.
I paketet ingår bland annat:
- Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter.
- Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher.
- Vissa skattelättnader för småföretagare.
Katarina Lundahl säger att krispaketet är bra – men att det i det här läget krävs ännu större insatser.
– Det behövs fler åtgärder som hjälper här och nu. Så som det ser ut nu landar pengarna ofta inte i egenföretagarnas konto imorgon direkt, utan hjälper dem längre fram.
Hur länge gäller de sänkta arbetsgivaravgifterna?
De tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifterna gäller mellan 1 mars till 30 juni. Under den perioden ska bara ålderspensionsavgiften betalas in av av arbetsgivare med upp till 30 anställda.
Nedsättningen ska gälla för upp till 30 anställda och på den del av lönen för den anställde som inte överstiger 25 000 kronor per månad. Det medför en skattelättnad med upp till 5 300 kronor per anställd och månad, enligt regeringen.
Måste jag som företagare betala in moms som vanligt?
Ja, momsen måste betalas som vanligt men man kan få skjuta upp inbetalningarna.
– Men var försiktig för du måste betala tillbaka hela momsen plus ränta i framtiden.
Karensavdraget är också tillfälligt slopat. Hur påverkar det egenföretagare?
Staten har tillfälligt tagit över hela kostnaden för alla sjuklönekostnader under april och maj.
– Det här gäller också egenföretagare, de som har aktiebolag eller enskild firma, säger Katarina Lundahl.
Egenföretagare med enskild firma ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14.
Kan jag som egenföretagare nyttja korttidsarbete?
I krispaketet införde regeringen också ett nytt upplägg för korttidspermittering, som hjälper företag att minska personalkostnaderna utan att säga upp anställda.
– Om du driver aktiebolag så verkar du kunna ansöka om stöd för korttidsarbete, men inte om du driver enskild firma. Tillväxtverket är ansvarig myndighet och på deras hemsida kan du följa vad som gäller för just dig, säger Katarina Lundahl.
Hur ska göra för att undvika konkurs?
Här är Katarina Lundahl och Unionens konkreta råd:
- Gör en ny preliminärdeklaration så att du betalar rätt skatt 2020.
Du som driver ditt företag som enskild firma eller handelsbolag fick i början av året ett beslut från Skatteverket om hur stor preliminär F-skatt du ska betala under 2020. I och med senaste tidens turbulens kan det finnas anledning att se över din prognos för företaget 2020. - Se över din budget och ta höjd för olika scenarier.
F-skatten bygger på din budget. Om du redan gjort bedömningen att intäkterna kommer bli lägre i år, justera då även hela budgeten för 2020. - För en dialog med dina leverantörer om att förlänga betaltiderna
Våga förhandla med dina leverantörer. Båda parter tjänar på det i längden. - Försök att få förskottsbetalning (om det behövs)
Försök att få förskottsbetalning från kunder som du har en långvarig relation med och som du vet att du kommer fortsatta göra affärer med så snart situationen är över. - Sänkt bolagsskatt 2020
Det kan finnas skäl för dig med aktiebolag att se över andra bokföringsmässiga reserveringar. För 2020 har det sedan tidigare beslutats att bolagsskatten sänks från årsskiftet från 21,4 procent till 20,6 procent. Ett bra tips är därför att diskutera med din revisor ifall det är en möjlighet som passar ditt bolag. - Se över din marknadsföring och försäljning
Försök att hitta nya kunder och nya marknader, om det är möjligt. Du kan exempelvis uppdatera din Linkedin-profil och fila på dina eventuella presentationer. - Passa på att kompetensutveckla dig
Om du har möjlighet kan du försöka ta tillvara på tiden och kompetensutveckla dig. Som medlem har du bland annat möjlighet att ansöka om Unionens studiestöd för att täcka eventuella kurskostnader. - Försök att boka om istället för att boka av
Får du mycket avbokningar kan du i största möjliga mån föreslå att istället boka fram möten/jobb. - Se över om du behöver skjuta upp skatteinbetalningarna
Om du som egenföretagare för tillfället har betalningssvårigheter på grund av det nya coronaviruset kan du ansöka om anstånd hos Skatteverket. Preliminärskatt på lön, mervärdesskatt samt inbetalningar av arbetsgivaravgifter kan skjutas upp i tre till tolv månader.
Hur gör jag om jag inte alls får ihop ekonomin?
Om du inte får ihop den framtida ekonomin behöver du anmäla dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
Dagen efter att du har anmält dig hos Arbetsförmedlingen behöver du också anmäla dig till din a-kassa samt lägga företaget vilande.
– Tänk på att A-kassan stämmer av din inkomst under det senaste året. Om du inte tar ut lön nu och väntar med att anmäla dig till a-kassan påverkas alltså ersättningen du får.