Ica-butiken plågades av brott – så kontrade de: ”Drastiskt”
Publicerad 2024-11-13 18.33
Frida Bergmans butik utsätts för stölder. Och hon är inte ensam.
36 procent av företagen utsattes för brott under det senaste året. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
– Det eskalerade med brott och hotfulla situationer och vi behövde göra något drastiskt, säger Frida Bergman, 48 år, som driver Ica Kvantum Södermalm i Stockholm tillsammans sin man.
Frida Bergman driver en Ica-affär med sin man. Butiken ligger i ett brottsutsatt område. Hon beskriver att det i närheten finns en öppen drogscen och även en del av regionens missbruksvård.
– Hot och våld var en stor del av vår vardag och det var så illa att det blev ett arbetsmiljöproblem och några sade upp sig på grund av att den upplevda tryggheten blev sämre. Även kunderna kan uppleva obehag och otrygghet, säger Frida Bergman.
Många unga som jobbar
Frida Bergman tog tag i problemet. De utbildade personalen, byggde om affären och hade fler väktare. Men det räckte inte.
– Vi har många unga som jobbar kvällar och helger och det kan vara deras första jobb. Det är otroligt tråkigt, säger Frida Bergman.
Nästa steg var att de började samarbeta med Södermalmspolisen, Ica-handlarnas förbund och Södermalms stadsdelsförvaltning.
– Det är samarbetet som gjort att vi kan vända det. Vi stöttar varandra. Och det betyder mycket, säger Frida Bergman.
Det har nu en poliskamera utanför butiken. Målet är att ha den där permanent.
– Det är ett resultat av samverkan. Det är trygg och värdefull för oss och också en stor del för att öka tryggheten för kunderna. Det skulle kunnat ha blivit ett arbetsmiljöproblem om vi inte agerat. Vi vill ju vara en ansvarstagande arbetsgivare för våra medarbetare, säger Frida Bergman.
Få polisanmäler
Undersökningen Brottsbarometern 2024 visar att 36 procent av företagen utsattes för brott det senaste året. Det motsvarar runt 120 000 företag.
46 procent av företagen anmäler inte brotten över huvud taget. Det motsvarar 55 200 företag, som väljer att inte vända sig till polisen.
– Tittar man på detta så är det mycket mängdbrott och sådant som är lågt prioriterat. Men många av de här mängdbrotten är ju faktiskt direkt kopplade till organiserad brottslighet, säger Lena Nitz, jurist och expert på brottslighet och trygghet, Svenskt Näringsliv.
Det är bara 31 procent av företagen som polisanmäler alla brott som de utsätts för. Den främsta orsaken till att de inte anmäler är att en polisanmälan sällan leder till någon åtgärd och att brottet eller brotten inte bedömdes tillräckligt allvarliga.
– Det är en varningssignal, säger Lena Nitz.
Vartannat företag drabbat
Svenskt Näringsliv menar att brottsligheten som drabbar svenska företag är ett samhällsproblem – och inte ett företagsproblem.
– Det tycker jag är tydligt. Det är ju var tredje företag som drabbas, säger Lena Nitz.
Vartannat företag i handeln uppger att de drabbats. I besöksnäringen och inom byggbranschen är det runt fyra av tio företag som utsatts för brott det senaste året.
Polisen svarar på kritiken
Svenskt Näringsliv riktar hård kritik mot polisens arbete. De lyfter särskilt fram att 55 200 företag väljer att inte vända sig till polisen.
– Vi är inte förvånade. Vi upplever att många företag inte anmäler när vi pratar med enskilda företag. De här siffrorna tyder ju på att problemen hos företagen är större än vi kan utläsa från polisanmälningarna, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter
Vad säger ni om kritiken från företagarna som riktas mot er i rapporten?
– Vi förstår kritiken. Alla polisanmälningar kan inte leda till åtal. Däremot kan informationen som lämnas vid en polisanmälan användas vidare, exempelvis i samverkan med andra länders polismyndigheter, säger Lotta Mauritzson.
Positiv trend
2022 och 2023 svarade runt hälften (54 procent och 49 procent ) att de utsatts för brott det senaste året. 2024 svarar 36 procent att de utsatts för brott de senaste 12 månaderna.
Färre företagare anger att de utsatts för brott nu, än under de senaste åren. Det är trots allt en positiv trend, vad säger du om det?
– Det är lite för tidigt att dra någon slutsats. Det kan bero på att företagen lägger ner väldigt mycket, både tid och pengar, på att förhindra brott. Till exempel att man köper in kameror, säger Lena Nitz.
Lista med 18 punkter
Svenskt Näringsliv har i rapporten sammanställt 18 av sina viktigaste rekommendationer. Att öka prioriteten för att minska mängdbrott, införa en nationell samordnare inom regeringskansliet och rekrytera specialistkompetens och använd ny digital teknik för brottsbekämpning, är tre av punkterna.
– Näringslivet är en viktig kraft för att vara med och lösa detta, säger Lena Nitz.
Polisanmäler alla brott
Frida Bergman planerar att utöka kamerabevakning i Ica-butiken. Att det stjäls och fuskas med självscanningen och i snabbkassorna leder till ökade kostnader. Butiken polisanmäler alla brott.
– Det är jätteviktigt. Anledning till att vi anmäler är för att synliggöra problematiken, då får vi också får hjälpen vi behöver. Jag tycker att vi får den hjälp vi behöver från polisen, säger Frida Bergman.
Hur ser du på framtiden?
– Det vi har gjort har verkligen gett positivt utfall, när det gäller hot och våld. Jag är försiktigt positiv, men det är ett pågående arbete hela tiden, säger Frida Bergman.