Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Ilska bland Swedbank-anställda: ”Ett otroligt svek”

Snuvas på rabatt vid pension – banken backar delvis efter kritikstorm

Publicerad 13.19

Swedbanks anställda dundrar mot två nya beslut.

Med kort varsel fick Swedbanks anställda två besked:

Friskvårdstimmen tas bort och bolånerabatten ryker när man går i pension.

Nu har ett internuppror blossat upp på storbanken.

– Det är en näve i nyllet, säger en anställd.

Det är hårt tonläge i Swedbanks internkanal, som Aftonbladet har fått en inblick i. Över tusen anställda har vädrat sitt missnöje, enligt uppgifter.

”Ett ruttet beslut”, skriver en anställd. ”Tankevurpa”, dundrar en annan, medan en tredje är ”ledsen, arg och framför allt besviken”.

De heta känslorna är sprungna ur ett meddelande som skickades ut till personalen förra veckan om ”uppdaterade förmåner”. En positiv sak, ur de anställdas perspektiv, är att friskvårdsbidraget höjs vid årsskiftet, från 2 500 till 4 000 kronor om året. Men i samband med det tas också friskvårdstimmen bort.

Personal på Swedbank kommer inte längre att få bolånerabatt efter att de gått i pension.

Tar bort rabatt på bolån

Men det som har rört upp starkast känslor är nästa formulering i internmeddelandet:

”Medarbetare som går i pension kommer inte få tillgång till personalförmåner efter sin avgång, vilket även gäller personallåneförmånen”. Detta ska enligt brevet också börja gälla vid årsskiftet.

Många banker ger sina anställda extra förmånliga rabatter på bolån, så även Swedbank. Den har tidigare gällt även efter att den anställda går i pension, men inte länge till.

– Många har varit väldigt trogna sin arbetsgivare. Det är den generationen som går i pension nu som har varit på företaget länge, vissa hela sitt liv. Sen får man den här näven i nyllet, det är klart att det rör upp känslor, säger en anställd som vill vara anonym.

Den anställda som Aftonbladet talat med vittnar om att många som närmar sig pensionsåldern nu är oroliga för hur det liv de planerat för kommer att bli, när de nu mister den rabatt de tidigare hade räknat med att få.

– Det kan också yngre kollegor sätta sig in i, att det är ett otroligt svek. Man kanske planerar sitt liv i de här termerna, att man åtminstone får ha kvar ränterabatten när man går i pension och har lägre inkomst. Det är en otroligt fin förmån, inget snack om det, så det svider lite extra.

”Ett otrolig svek”, säger en Swedbank-anställd.

”Gjort 30 miljarder i nettovinst”

Personen fortsätter att berätta:

– Vi är ett vinstdrivande företag, ingen myndighet, och det är alla införstådda med. Vi förstår att vi har aktieägare som vi ska värna om, inget snack om det. Men det svider rejält när det kommer från ett företag som har gjort över 30 miljarder i nettovinst förra året.

Efter det stora missnöjet har Swedbank delvis backat från bolånebeslutet, vilket DI också har rapporterat. De väljer att skjuta upp ändringen, men den kommer att genomföras.

”Jag förstår besvikelsen över att vi väljer att ta bort förmånen för de medarbetare som går i pension, men vi behöver rikta våra resurser ännu starkare mot våra befintliga och framtida medarbetare. Dock inser vi nu att det är för kort framförhållning. De som planerar att gå i pension under det närmsta året har gjort det utifrån kunskap om dagens regler. Därför skjuter vi fram införandedatumet för dem och återkommer i frågan”, skriver HR-chefen Carina Strand i ett internmeddelande som Aftonbladet tagit del av. 

”Högt i tak”

Swedbank svarar genom sin presstjänst att de ser de många kommentarerna från deras anställda som något positivt.

”Det stämmer att förändringarna möttes av många frågor och reaktioner från våra medarbetare. Engagemanget tyder på att vi har högt i tak, något som i grunden är väldigt bra”, skriver presskommunikatören Love Liman Jacobsson och nämner de förmåner som banken erbjuder.

Precis som HR-chefen säger han att det är oklart när bolåneförändringen kommer börja gälla:

”Vi har insett att det är för kort framförhållning att genomföra förändringar av förmånen redan från nästa år och ser därför över när de kommer att träda i kraft”.

Gustaf Larsson

Följ ämnen i artikeln