Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Nordea: Bostadspriserna kan falla

Publicerad 2020-03-26

Coronaviruset kommer att påverka bostadspriserna, spår Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Arkivbild.

Coronaviruset kommer att påverka bostadspriserna, spår Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

För den som ska sälja gäller det att agera snabbt, medan köparen gör bäst i att avvakta.

Sannolikheten för att bostadspriserna ska stiga i närtid är i stort obefintliga, medan risken på nedsidan är påtaglig, enligt Winsth.

Hur stort prisfallet blir beror helt på hur ekonomin utvecklas. Om krisen blåser över om några veckor, säg i maj, blir effekten inte särskilt stor.

– Men får vi inte kontroll på det och det fortsätter i sommar och ända in i höst, då skulle jag bli förvånad om det inte blir tvärstopp i bostadsmarknaden.

I det scenariot får vi se ett ökat utbud av bostäder som måste säljas. Stort utbud är som bekant en prispressare, och störst prisfall kan väntas storstadsområden, särskilt när det gäller de riktigt dyra bostäderna.

Med andra ord kan det bli köparens marknad framöver.

– Om man måste sälja är det nog bra att göra det så fort som möjligt. Men jag hade avvaktat med att köpa, chansen är att det blir billigare framöver och det är en ganska liten risk att det blir dyrare.

Räntan ligger kvar

Stressen i finansmarknaderna, där bland annat räntan på bostadsobligationer har stigit, har fått Riksbanken öppna upp för stödköp av dessa.

– Det skickar en signal om att Riksbanken kommer att trycka ned räntorna om det blir en stress i marknaden. De tillåter inte att den stressen påverkar hushållen.

Nordea spår nu att reporäntan kommer att ligga kvar på 0,00 procent till och med slutet av 2021, så långt fram som banken i nuläget gör en prognos.

– Att höja räntorna i den här miljön skulle vara väldigt märkligt, det skulle bli ramaskri. Som det ser ut nu är risken att räntorna ska upp i närtid små.

Små marginaler – bind lånen

För hushåll som inte känner att de har en pressad ekonomi finns alltså ingen anledning till oro. Men man kan däremot inte helt och hållet utesluta att räntorna stiger.

Hushållen får därför göra en personlig avvägning, tycker Annika Winsth. För hushåll med små marginaler kan kännas tryggt att binda bolånen.

– Om man bor i storstäderna och har stora lån som man inte kan hantera kan det kännas skönt att veta var räntorna är, och det kan vara klokt att binda lånen om man kan göra det till lägre nivåer än vad den rörliga räntan är.