Fyra företagare: Så drabbas vi av krisen
”Läget är helt katastrofalt”
Uppdaterad 2020-10-09 | Publicerad 2020-04-01
Fyra småföretagare, fyra livsverk.
Nu kämpar de alla med att få ihop ekonomin.
– Läget är helt katastrofalt, säger skräddaren Abdulnaser Aljaser.
”Oron är att vi tvingas stänga”
Madelene Tillblad, 50, driver en frisörsalong i centrala Skövde.
– Några äldre kunder har avbokat sina tider, men annars har jag hittills inte märkt någon större förändring, säger hon.
Efter mer än 30 år i yrket och många år med eget företag är Madelene Tillblad luttrad. Men nu är hon oroad för framtiden.
– Ja, det är jag. Min största oro är att de ska stänga igen för oss. Då har jag ju ingen inkomst alls.
– Även om jag hittills inte har drabbats så hårt så undrar hur det ska bli framöver. Först var jag inte så orolig för själva smittan för egen del, men det har jag nog blivit på sistone.
Regeringen har föreslagit att hyresvärdar ska kunna få kompensation om de tillfälligt sänker hyran för drabbade småföretag.
– Jag har varit i kontakt med min hyresvärd för att se om det är möjligt, men jag ännu inte fått något besked.
– Jag tycker att de insatser som regeringen har föreslagit för oss småföretagare överlag är ganska bra. Men jag hade gärna sett att de var lite enklare och mindre byråkratiska så att man bara kan anmäla sig och säga att man behöver hjälp.
”Läget är katastrofalt”
Abdulnaser Aljaser, 40, har ett skrädderi i Gävle.
På tre veckor har han tappat 70-80 procent av omsättningen.
– Läget är helt katastrofalt, säger han.
Han har drivit företaget i centrala Gävle i fyra år.
– Verksamheten består av tre delar: skrädderiet, en liten fabrik som syr kläder till företag, och en tvättverksamhet. Alla delar har drabbats av coronakrisen, säger Abdulnaser Aljaser.
När spridningen av viruset tog fart och den ekonomiska osäkerheten tilltog i början av mars tvärstannade orderingången.
– Vi har mycket färre jobb nu. Alla våra företagskunder har mejlat och sagt att de väntar med sina beställningar tills det här med coronaviruset är över. Samma sak gäller våra privatkunder, de håller sig hemma och går inte ut.
De insatser som gjorts för att lindra smällen för näringslivet kan hjälpa till en viss del, säger han. Men det är ändå en kamp mot klockan. Ju längre åtgärderna för att begränsa smittspridningen pågår desto mer akut blir läget för företaget.
– Jag har fyra anställda. Den här månaden klarar jag precis. Men om det här fortsätter kommer vi att få problem redan nästa månad.
”Allt beror på hur myndigheterna agerar”
Åsa Berggren, 41, äger ett kafé utanför Karlstad tillsammans med sin man.
– Vi tar en dag i taget, det är allt vi kan göra i det här läget, säger hon.
Kafédelen utgör en stor del av verksamheten, och den har drabbats hårt av de begränsningar som införts för att minska smittspridningen.
– Det märktes direkt när Norge stängde gränsen. Då var det som om folk började tycka att det hade kommit lite för nära dem, säger hon.
– Vi har en del äldre kunder som valde att stanna hemma. Så antalet gäster i fiket minskade. Många valde att ta med sig hem istället.
Totalt är de nio personer som jobbar på företaget. Den senaste veckan har kaféet fått stor uppmärksamhet sedan man lanserat en bakelse i form av en toapappersrulle, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.
– Jag tyckte det kunde vara en kul grej att göra en bakelse som ser ut som en toapappersrulle, apropå hamstringen.
– Vi förstår såklart allvaret i situationen, men man måste ju kunna skämta lite mitt i allvaret.
Och det tycker tydligen även kunderna. Rusningen efter dassrullarna har till och med gett företaget ett litet uppsving mitt i krisen.
– Det är nyhetens behag. Men det kommer ju inte att hålla i sig. Hur det utvecklar sig framåt beror helt på hur myndigheterna hanterar smittan. Blir det ännu mer som stängs ner så kommer det givetvis att påverka oss negativt.
”Har aldrig varit med om något liknande”
Simon Tigros, 48, har serverat hamburgare från sin food truck i Stockholm i många år.
– Numera kör jag den mest på helgerna och den verksamheten har inte drabbats så hårt än, men jag kör lastbil också och där märks krisen tydligt, säger han.
Stockholms lunchrestauranger har drabbats hårt när i stort sett alla som kan jobbar hemifrån.
– Jag har jobbat med mat i 30 år och har aldrig varit med om något liknande. Nedgångar sker ju då och då, men inget som det här, säger Simon Tigros.
Hans rullande hamburgerservering har i många år synts vid lunchtid på Stockholms gator.
– Numera gör jag det som en extragrej, på helger och när jag får bokningar. Just nu är det lite tunt med bokningar. Annars brukar de strömma in vid den här tiden på året.
I sitt jobb som lastbilschaufför har han tydligt sett hur hårt krisen har slagit mot restaurangbranschen.
– När jag tittar på de ställen jag levererar råvaror till, pizzerior och sådant, så handlar det om en halvering. För vissa ställen är nedgången ännu större.