Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Psykisk ohälsa är en tickande bomb

Sanne hamnar mellan stolarna

29-årige Sanne lider av psykisk ohälsa och missbruk.


Många berördes av 29-åriga Sannes öde som Uppdrag granskning skildrade i vintras. Sanne har svår anorexi, ångest och ett blandmissbruk. Sedan 2016 har hon tagits in på akut psykiatrisk tvångsvård 21 gånger utan att få någon fungerande behandling. I SVT berättade hon om hemlöshet och ständiga övergrepp.
Problemet är att samhället har delat upp missbruk och psykisk sjukdom i två olika tvångsvårdslagstiftningar. Den som lider av både psykisk ohälsa och missbruk – som väldigt många gör – hamnar således mellan stolarna.
Dessvärre är det inte bara de i Sannes sits som samhället sviker.

Inga tecken på förbättring

I en ny rapport av Kerstin Evelius, avgående nationell samordnare för psykisk ohälsa, får Sveriges arbete mot psykisk ohälsa svidande kritik.
På Svenska Dagbladets debattsida skriver hon att svenska regeringar har satsat över tio miljarder kronor på området för psykisk ohälsa de senaste tio åren. Trots det ser hon inte några tecken på att "skutan vänder".
Under den tidsperioden har andelen barn i åldern 10–17 år som fått en psykiatrisk diagnos av läkare eller förskrivits psykofarmaka ökat med 100 procent. Ökningen är mycket stor även bland unga vuxna.

Utgifterna för psykiatriska diagnoser i sjukförsäkringssystemet har exploderat, från 7 till nästan 15 miljarder kronor.

Efterlyser en tioårsplan

Kerstin Evelius efterlyser i sin slutrapport en blocköverskridande tioårsplan. Det ska finnas tillgång till jämlik vård i ett tidigt stadium, hälsosamma arbetsplatser – och inte minst en förbättrad skola så att barn och ungas framtida möjligheter stärks.
Den växande psykiska ohälsan är en tickande bomb som en kommande regering kommer att behöva ta itu med.
Inga anhöriga eller föräldrar ska, som Sannes mamma Eva, behöva fundera på att hon kommer sitta på sin dotters begravning på grund av samhällets otillräcklighet.