Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Har du levt under en sten, Niklas Wykman?

Lindrat amorteringskrav är som bensin på elden

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Svenskarna är ett av världens mest skuldsatta folk. Inom EU är det bara Danmark och Luxemburg som har högre privata lån per invånare.

Skuldberget är ett resultat av den politik som förts. Staten och det offentliga investerar inte tillräckligt för att bygga bort bostadsbristen. Det finns alldeles för få hyresrätter.

Då återstår bara en sak för vanligt folk att göra: att ta stora lån och buda över varandra för att kunna köpa de villor och lägenheter som finns i beståndet.

Staten har hejat på. Den är till och med generös nog att betala för 30 procent av räntekostnaderna via ränteavdraget. Det har inte bara blåst upp bostadsmarknaden utan också ojämlikheten. Den som äger har fått stora ekonomiska fördelar i relation till den som hyr.

Under perioden 2015–2020 eldade dessutom Riksbanken på utvecklingen genom att hålla styrräntan på minus för att nå inflationsmålet på 2 procent. Hur det påverkade Sverige som helhet tog inte dåvarande riksbankschef Stefan Ingves någon hänsyn till.

Har inte lärt sig

Sedan förändrades allt. Coronapandemin ledde till stora utbudsstörningar i ekonomin. Ryssland inledde sitt krig i Ukraina. Energimarknaden kollapsade i Europa. Inflationen steg och centralbankerna höjde snabbt räntan.

Med våra höga skulder har svensk ekonomi varit enormt sårbar. Vi har klarat lågkonjunkturen uselt i europeisk jämförelse. Byggsektorn har varit särskilt drabbad. Även nu när räntorna är på väg ner går återhämtningen knackigt.

Vad har regeringen lärt sig av den svåra tiden? Uppenbarligen ingenting.

Imorse presenterade finansmarknadsminister Niklas Wykman en utredning som Tidöpartierna beställt. Den föreslår att bolånetaket höjs från 85 till 90 procent. Dessutom vill utredaren att amorteringskraven lättas upp. Svenskarna ska kunna låna mer och betala tillbaka mindre på sina lån, med andra ord.

Huvudargumentet för detta är att det ska bli enklare för unga att komma in på bostadsmarknaden. Men det är också att hälla bensin på elden. Blir förslagen verklighet kommer den privata skuldsättningen växa ytterligare. Vissa grupper kommer kunna ta sig över trösklarna, men eftersom priserna samtidigt går upp så höjs de för andra.

Måste bygga mer

Grundproblemet är bostadsbrist. Det går inte att komma ur den sits vi befinner oss i utan att bygga. Samtidigt har Tidöpartierna och Socialdemokraterna gjort upp om nya strama budgetregler som begränsar möjligheterna att göra stora satsningar.

När staten inte tar lån lämpas risken istället över på individen.

Vi lever i en osäker omvärld. Vinner Trump valet imorgon och stoppar invandring till USA är det inte osannolikt att minskat arbetskraftsutbud driver upp inflationen, vilket skulle spilla över på världsekonomin. Skulle kriget i Mellanöstern eskalera kan det få vidare konsekvenser som innebär ökad inflation. Då hamnar vi i samma usla sits igen, men med ett ännu högre skuldberg.

Lyssnar Niklas Wykman på sin utredare byggs mer risk in i det skadliga plockepinn som är svensk bostadsmarknad. Fortsätter det så här kommer allt en dag rasa samman.

Följ ämnen i artikeln